Agenda

Plagiaatwedstrijd: meedoen kan tot 1 november

De eerste inzendingen van de plagiaatwedstrijd zijn binnen. Maar men kan nog steeds meedoen aan de wedstrijd van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Het is tot 1 november mogelijk om een verhaal in te sturen dat in zijn geheel bestaat uit gestolen zinnen of passages (maximaal 2.000 woorden). Zorg wel dat je een literatuurlijst toevoegt, want Op Ruwe Planken stimuleert alleen verantwoord plagiaat. Je maakt dan kans op de hoofdprijs: 150 euro aan boekenbonnen.

Paul Bogaers
De juryvoorzitter en inspirator van de plagiaatwedstrijd is Paul Bogaers. Deze Tilburgse kunstenaar droeg het verantwoorde plagiaat onlangs naar een nieuw niveau. Zijn roman Onderlangs ? die tenminste 243 boeken overbodig maakt ? bevat geen enkele door hemzelf geschreven regel. Bogaers verzamelde zinnen uit obscure, oude boeken en arrangeerde die tot zijn eigen roman. Op de website van Op Ruwe Planken (www.opruweplanken.nl) zijn momenteel korte bijdragen van Bogaers te vinden. Daaraan is te zien dat het werk van Bogaers niet alleen tekstuele maar ook visuele waarde heeft. De teksten voor de plagiaatwedstrijd worden door de jury niet beoordeeld op visuele schoonheid. De bijdragen van Bogaers aan de website kunnen echter wel als voorbeelden worden beschouwd.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de plagiaatwedstrijd zal plaatsvinden tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen, op zaterdag 29 november. De schrijver van het winnende verhaal ontvangt niet alleen 150 euro aan boekenbonnen, maar zijn verhaal krijgt tevens een plek in Op Ruwe Planken. Het volledige reglement van de plagiaatwedstrijd en aanvullende informatie is te vinden op www.opruweplanken.nl.

Deadline: 1 november 2008
Prijs: 150 euro aan boekenbonnen en plaatsing in literair tijdschrift Op Ruwe Planken.
Reglement en aanvullende informatie: www.opruweplanken.nl