Agenda

Philip Freriks in gesprek met Bart van Loo

Op woensdag 26 mei spreekt Philip Freriks met Bart van Loo over zijn nieuwste boek O vermiljoenen spleet! dat onlangs verscheen. In deze  broeierige geschiedenis van de erotiek vertelt Van Loo hoe onze kijk op seksualiteit in het voorbije millennium is geëvolueerd.

Bart Van Loo maakt een reis langs de erotische teksten van auteurs die de wulpse lichamelijkheid hebben bezongen. Hoe en waarom deden ze het? Ze trotseerden de censuur en beschreven zonder schroom de intiemste dingen. Die lagere hartstochten komen uitgebreid aan bod. Rabelais’ scabreuze taal, wellustige renaissanceblazoenen en gekruide pedagogische erotica leiden Van Loo naar de legendarische libertijnse teksten van Denis Diderot en markies de Sade. Vervolgens bezoekt Van Loo de rechtszalen van het preutse, victoriaanse tijdperk, waar Baudelaire en Flaubert hun zedeloze teksten hartstochtelijk verdedigen. Ten slotte houdt Van Loo ook de hedendaagse pornografie van Michel Houellebecq en Catherine Millet tegen het licht.

Van Loo (her)las de op dit gebied toonaangevende Franse traditie, maar vergat andere aangebrande klassiekers uit de wereldliteratuur ook niet.

Na het geprezen Parijs retour, Literaire reisgids voor Frankrijk (2006) en Als kok in Frankrijk, Literaire recepten en culinaire verhalen (2008) vormt O vermiljoenen spleet! het derde deel van een eigenzinnige Frankrijktrilogie over de literatuur.

Maison Descartes
Vijzelgracht 2A, Amsterdam
Gesprekstaal:  Nederlands
Aanvang: 20.00 uur
Informatie en reserveringen : Maison Descartes of telefonisch: 020 531 95 35
In samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff/Manteau

O vermiljoenen spleet!

Auteur:  Bart van Loo
Verschenen bij: Uitgeverij Meulenhoff/Manteau
Prijs: € 19,95