Passionate Magazine- interview Vroukje Tuinman

In het maart/april nummer van Passionate magazine onder andere aandacht voor het samengaan van fotografie en literatuur die – zowel zelfstandig als samenhangend – een artistieke waarde hebben. Hierover een interview met  Annelies Verbeke (prozaschrijver) die samen met Charlie de Keersmaecker het boek Wakker (De Geus) maakte: reeks portretten in woord en beeld van mensen bij nacht. En met Christine Otten die samen met fotograaf Erik Kessels het fictief fotoverhaal Good Luck (uitgave CPNB) publiceerde.

Victor Schiferli sprak met Vrouwkje Tuinman over haar bundel Wat ik met de sleutel moet (Nijgh & Van Ditmar). In deze laatste bundel van haar staat het verlies van een dierbare vriend centraal. Vrouwkje Tuinman: ‘ Ik heb de laatste jaren geleerd dat rouw een heel ingewikkeld instrument is waar een hiërarchie bij hoort: wat je hoort te voelen, wat je niet hoort te voelen, wie staat er het dichtst bij de dode…’ Veel uitspraken over wat het met je doet als de dood zich in je eigen leven voordoet. Hoe je na de schok af en toe bevangen wordt door ‘dwangmatige pogingen hem terug te brengen…’ Ook wordt belicht hoe overduidelijke fictie in een gedicht kunnen leiden tot misverstanden.

Korte verhalen van Hans van Wetering Trashcam; Hassan Bahara Abdel Nouri – een talent; Michelle Verheij Beschrijving bij een fotoalbum (1996); Walter Kraut Tien regels. Een grafisch gedicht van schrijver, essayist en beeldend kunstenaar Pam Emmerik en een gedicht (Tot) besluit Floris Paalman.

In de rubriek Losgezongen beschrijft Alex Boogers (schrijver van De tijger en de kolibri) zijn favoriete songtekst. Hoe muziek de belangrijke momenten in je leven markeren. Dat muziek gevoelens versterkt, troost brengt in eenzame tijden en in je tienerjaren tot het grote voorbeeld dient en dat was voor Boogers Elvis. Elvis Presley met The Impossible Dream, heeft Boogers door zijn jeugd vergezeld op weg naar het volwassen leven.

Verder een korte recensie van de romans: Portret van een onaangepaste van Bernard Wesseling; Als ik dat had geweten van Amanda Maxwell en de gedichtenbundel: Wat ik mijzelf graag voorhoud van Lieke Marsman.

Passionate Magazine verschijnt 6 x per jaar                                                                                                                                                                                                   Abonnement 35,00 per jaar / 20,00 per half jaar

www.passionatemagazine.nl

steun-ons

In Lissabon, vlakbij het café waar Fernando Pessoa in de jaren 30 werkte, zaten afgelopen zomer twee zwervers die vijf dozen voor zich hadden neergezet. Op een stond ‘morning wine’ op een ‘midday beer’, ‘a casual whiskey’, ‘a port to top it’, op de laatste ‘some food’. Het was een uitnodiging er kleingeld in te werpen. In het midden een groot bord: ‘At least we are honest!

Literair Nederland heeft een wat hoger ambitieniveau, maar onze dagelijkse kosten zijn op jaarbasis zo’n € 1.755,- (postzegels € 775,-, hosting € 500,- , redactiebijeenkomsten € 480,- ).

Helpt u ons met uw donatie?

 

 

Recent

20 april 2018

Ik ben buiten, dus ik ben

Over 'Rotgrond bestaat niet' van Gerbrand Bakker
19 april 2018

Getrotseerde aanvallen op het vaderschap

Over 'Vaderinstinct' van Hans Boland
18 april 2018

Tja

Over 'Ik, J. Kessels' van P.F. Thomése
17 april 2018

‘We moeten ons verhaal nog doen’

Over 'De laatste getuigen' van Svetlana Alexijevitsj
16 april 2018

Pleidooi voor intellectuele vrijheid voor vrouwen

Over 'Een kamer voor jezelf' van Virginia Woolf