Agenda

Passa Porta – Groots literatuurfestival te Brussel

Donderdagavond 25 maart is in Brussel de derde editie van het Passa Porta Festival van start gegaan. Ook deze keer nemen weer veel klinkende namen aan dit schrijversparcours mee.

Hoewel een enkel onderdeel van het festival al is uitverkocht, zoals De Ouverture met de Deense auteur Jens Christian Grøndahl zijn er nog wel kaarten voor vrijdag, Letters to Europe. Zaterdag kan men nog terecht voor de grote plejade-avond On the move in De Munt, met Philippe Claudel, Péter Esterházy, Jens Christian Grøndahl, Arthur Japin, Perihan Magden, David Mitchell, Sandro Veronesi en het Brussels Dichterscollectief.

Het voor de gelegenheid uitgebreide Brussels Dichterscollectief o.l.v. Peter Vermeersch en David Van Reybrouck gaat on the move in Dichters op rails. Zondag nemen ze de festivalgangers tweemaal mee voor een korte treinrit van Brussel Centraal naar Groenendaal en retour, met een verrassende tussenstop.

Verrassende duo’s: Sandro Veronesi  presenteert zijn nieuwe roman XY in een gesprek met Sven Speybrouck.
Annelies Beck praat met David Mitchell over de roman in het algemeen, als reis in tijd en ruimte.
Guy Verhofstadt en David Van Reybrouck over Congo en België.
Rik Torfs in gesprek met Philippe Claudel.
Ramsey Nasr en Etgar Keret over schrijven in en over Israel en Palestina.

PéterEsterházy en Jean -Philippe Toussaint over literatuur en voetbal.

Debatten: De grenzen van de Balkan – Rondetafelfgesprek met Györgi Dragomán (Hongarije), Igor Stiks (Kroatië), Christos Chrissopoulos (Griekenland) en de Vlaamse Balkan-kenner Johan de Boose.
Groot België-debat – Met o.a. Bart Sturtewagen (De Standaard), Olivier Mouton (Le Soir) en auteurs Caroline Lamarche en Geert van Istendael. Tegelijk presentatie van het eerste Passa Porta Magazine. Het publiek krijgt een gratis exemplaar! Moderne ontdekkingsreizigers – Wat valt er in onze geglobaliseerde wereld nog echt te ontdekken? Met schrijvers-journalisten Jef Lambrecht en Rudi Rotthier, en fotografen Carl De Keyzer en Pieter Jan De Pue.                                                                                                                                                                                                                                                                                             Grenzen overwinnen – 0ver migratie, met o.a. schrijfster-juriste Rachida Lamrabet en Cécile Riallant (UNDP).

Schrijfopdrachten:Speciaal voor het Passa Porta Festival schreven vier Belgische auteurs een nieuwe tekst.
Anne Provoost en Alain Bertrand ruilden huizen en ontmoeten elkaar nu in een gesprek met Betty Mellaerts: Home Sweet Home? in het café van de Beursschouwburg.
Denkbeeldige reizen in de Cinematek: Pjeroo Roobjee en Xavier Deutsch presenteren hun imaginaire reisverhaal in dialoog met twee klassiekers van Georges Méliès, de grootvader van de fantastische film.

En natuurlijk ook…Tal van bijzondere ontmoetingen met toonaangevende auteurs uit binnen- en buitenland, zoals Abdelkader Benali, Péter Esterházy, Jens Christian Grøndahl, Arthur Japin, Erwin Mortier, Ramsey Nasr , Connie Palmen, Giorgio Vasta, Juli Zeh en vele, vele anderen !
Om 18:30 sluit de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk het festival af in Bozar.

Zie ook: Parcours., voor verdere informatie.