Agenda

passa porta 5 jaar

Het internationaal literatuurhuis Passa Porta bestaat 5 jaar. Redenen genoeg om het nieuwe seizoen met een literair feest te openen op vrijdag 25 september, 20 uur in Passa Porta. Met een openingsrede door de Bulgaars-Duitse auteur Ilija Trojanow en een expo die een levendig overzicht geeft van 5 jaar Passa Porta.

Ilija Trojanow (Bulgarije, 1965) vluchtte met zijn familie via Joegoslavië en Italië naar Duitsland, waar ze politiek asiel kregen. Hij woonde ook in Kenia, Bombay, en Kaapstad. Trojanow ziet zichzelf als een reiziger tussen werelden, culturen en religies. Hij publiceerde eerder zes non-fictietitels en twee romans. In Nederlandse vertaling verscheen De Heilige bron van de Islam, waarin Trojanow op poëtische wijze de afmatting van de lange bedevaart beschrijft, maar ook de beloning en diepe vreugde die de pelgrimstocht schenkt. Hij combineert een rijkdom aan informatie over geografie, geschiedenis, architectuur en religie met zijn persoonlijke observaties. In zijn succesroman De wereldverzamelaar portretteert hij de Britse officier Richard Burton, een van de zeldzame excentrieke avonturiers van de negentiende eeuw. Dit laatste werk werd in 2006 bekroond met de Leipziger Buchmesse-prijs. In mei 2009 verscheen Gebruiksaanwijzing voor India, een persoonlijke blik op een van de oudste culturen van de wereld. Tijdens de maand oktober verblijft Trojanow in residentie in de schrijversflat van Passa Porta.

ORG: Passa Porta, Het beschrijf, Entrez Lire / Shahrazad, European Culture Programme  (bron: Beschrijf.be/Passaporta.be)

Datum: vrijdag 25 september, 20 uur.
Meer informatie: www.beschrijf.be / www.passaporta.be