Agenda

Over Carson McCullers in ‘Het treurige café’

De Amerikaanse auteur Carson McCullers (1917-1967) schreef een klein oeuvre, met als hoogtepunt De ballade van het treurige café. Op 7 maart verschijnt deze roman in nieuwe vertaling van Molly van Gelder. Het Literatuurhuis verandert voor en avond in een treurig café en er komen een aantal kenners en bewonderaars van McCullers aan het woord.

 

Carson McCullers debuteerde met Het hart is een eenzame jager, dat in 2016 opnieuw werd uitgebracht. Het werk van McCullers — een van de grote schrijvers uit het zuiden van de Verenigde Staten — kenmerkt zich door haar meesterlijke, melancholieke stijl. McCullers is het type fascinerende schrijfster met een moeizaam leven waarover je uren kan vertellen. Ze trouwde tot twee keer toe met dezelfde man, een huwelijk dat zich kenmerkte door alcoholmisbruik en seksuele ambivalentie, boordevol jaloezie en strijd. Aan de wens van echtgenoot James Reeves McCullers om samen zelfmoord te plegen gaf Carson geen gehoor. Ze verliet hem, waarna hij alsnog alleen een einde aan zijn leven maakte. McCullers stierf bijna vijftien jaar later in 1967, na een leven lang geplaagd te zijn geweest door ziektes als reuma, longontstekingen en kanker, aan een zware hersenbloeding.


Over De ballade van het treurige café

De ballade van het treurige café is een klassieke geschiedenis van liefde, verraad en wraak. Miss Amelia, sterk en onafhankelijk, beheert een winkel. Afgezien van een huwelijk dat niet langer dan tien dagen standhield, is ze altijd alleen geweest. Dan verschijnt haar neef Lymon ten tonele. Deze gebochelde dwerg weet slapende gevoelens van tederheid in Miss Amelia wakker te maken. Samen maken ze van de winkel een café, tot groot genoegen van de omwonenden. Maar de idylle duurt niet lang.


Suzanne Vega is fan

Om genoeg tijd te hebben om treurige bourbon te drinken aan onze treurige bar kunnen we niet alle fans van McCullers aan het woord laten. Singer-songwriter Suzanne Vega hebben we bijvoorbeeld niet uitgenodigd, ondanks dat deze wereldberoemde Amerikaanse — vooral bekend van ‘My name is Luka” — een heel album aan Carson McCullers wijdde.
Hier kan je het liedje horen wat ze schreef over De ballade van het treurige café.

 

Kijk voor meer informatie op: Literatuurhuis.nl

 

 

7 maart 2017