Ophef rond de verkiezing Dichter des Vaderlands

Is de hele Dichter des Vaderlands-verkiezing haar doel voorbij geschoten? Harde campagnes en verwijtende opiniestukken domineren nu de verkiezing. Vooral Ramsey Nasr en Tsead Bruinja maken ruzie.

Ramsey Nasr, shortlister voor de verkiezing, hoopte dat het vier jaar na de balpennenactie waarmee Driek van Wissen Dichter des Vaderlands werd, nu enkel en alleen om de poëzie zou gaan. ‘Ik was blij te vernemen dat bij de huidige verkiezing de poëzie weer centraal zou staan, dat een verkiezing middels gadgets en lokale sentimenten tot het verleden zou behoren.’ (de Volkskrant). Maar de verkiezing is nu verworden tot een circus, meent hij. En dit zou vooral te verwijten zijn aan Tsead Bruinja: ‘Maar het schoentje wringt hem ook een beetje bij de kandidaten zelf. Of laten we eerlijk zijn: bij Tsead Bruinja. Voor hem gaat het om niets minder dan presidentsverkiezingen. En daar horen dezelfde tactieken bij.’ (de Volkskrant)

Bruinja voelt zich aangevallen: ‘Nu was er al een beetje een circus om de verkiezing ontstaan, maar het stuk van Nasr maakt het allemaal wel een stuk grimmiger omdat het vol staat met valse verdachtmakingen. […] Ik ben Nasr erkentelijk dat hij de discussie aanwakkert en er zo voor zorgt dat de poëzie niet alleen op de literaire pagina’s van de krant floreert, maar dan moet hij niet met leugens komen. Je best doen om Dichter des Vaderlands te worden, daar zie ik niets kwaads in. Poëzie is van het volk, en de dichter die Dichter des Vaderlands wil worden, moet bereid zijn door de knieën te gaan. Heb je daar geen trek in, trek je dan terug.’ (NRC Handelsblad)

Daarop schrijft Ilja Leonard Pfeijffer zijn eigen geschiedenis van de verkiezingen Dichter des Vaderlands. Een uit de hand gelopen grap noemt hij het. Niet van Ramsey Nasr of van Tsead Bruinja. Gewoon de hele verkiezingen. Onzin. ‘Het is een schertsvertoning. Het is een grap die uit de hand is gelopen. Dichters worden gekwetst en vernederd. De valse schijn wordt opgehouden van een vrije keuze uit de vijf beste kandidaten. En iedereen neemt het veel te serieus. De kandidaten moeten een programma hebben. Plannen voorleggen. Campagne voeren. Houd er toch mee op!’ (NRC Handelsblad)

Al deze tumult lijkt de door Poetry International, de NPS, de Koninklijke Bibliotheek en NRC Handelsblad georganiseerde verkiezingen geen kwaad te doen. Een week voor de bekendmaking van de uitslag (op woensdagavond 28 januari) is al door meer dan 15.000 mensen gestemd. Dat is tweemaal zoveel als het totaal aantal stemmen van de verkiezing in 2005 toen Driek van Wissen werd gekozen.
En stemmen kan nog steeds op www.dichterdesvaderlands.nl. Maak zelf je keuze (op basis van de persoon, de poëzie, of allebei?). En kijk naar de uitzending van de NPS, aanstaande woensdag, waarin de Dichter des Vaderlands bekendgemaakt wordt. Want of het nu een grap is of niet, de verkiezing gaat natuurlijk door.

Lees hier het opiniestuk van Ramsey Nasr in de Volkskrant, de reactie hierop van Tsead Bruinja, en het stuk van Ilja Leonard Pfeijffer in het NRC Handelsblad.

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

14 september 2018

Een meer van wanhoop

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer