Op de vlucht voor drie schimmen

door Patrick Bassant

Het leven van een klein gezinnetje ergens op het platteland wordt ruw verstoord door de dreigende aanwezigheid van drie schimmen. In eerste instantie hangen ze een beetje rond, maar al snel wordt duidelijk dat ze het hebben voorzien op Joachim, het zoontje. Zijn moeder legt zich neer bij deze aankondiging van een naderende dood, maar de vader slaat met Joachim op de vlucht in een wanhopige poging te ontkomen aan het lot. Er volgt een barre oversteek, een schipbreuk en een angstaanjagend verhaal over hoe ver een vader bereid is te gaan om zijn zoon te beschermen.
In dit aangrijpende metaforische sprookje worden liefde, onschuld en verdriet samen geweven tot een queeste van een man die veronderstelt het onvermijdelijke te kunnen ontvluchten door het conflict aan te gaan met verraad, mensenhandel en valsspelerij.
Pedrosa tekent in een zwierige stijl, zwart-wit, met gevoel voor dramatiek en een voorliefde voor emotionele uitdrukkingen op gezichten. De vaart blijft in het verhaal zitten door een kundig gedoseerde hoeveelheid tekst en de vlotte vertelstijl.
Een zeer aangrijpende beeldverhaal, dat ondanks het loodzware onderwerp en de wat emotionele tekenstijl nooit larmoyant of zeikerig wordt. Het won op het stripfestival van Angoulême een award voor een van de zes essentiële strips van het afgelopen jaar.
Cyril Pedrosa, Drie schimmen, uitgeverij Silvester 2008, 268 pp, vertaling: Henk Jan Pos

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer