9 oktober 2008

Op de vlucht voor drie schimmen

door Patrick Bassant

Het leven van een klein gezinnetje ergens op het platteland wordt ruw verstoord door de dreigende aanwezigheid van drie schimmen. In eerste instantie hangen ze een beetje rond, maar al snel wordt duidelijk dat ze het hebben voorzien op Joachim, het zoontje. Zijn moeder legt zich neer bij deze aankondiging van een naderende dood, maar de vader slaat met Joachim op de vlucht in een wanhopige poging te ontkomen aan het lot. Er volgt een barre oversteek, een schipbreuk en een angstaanjagend verhaal over hoe ver een vader bereid is te gaan om zijn zoon te beschermen.
In dit aangrijpende metaforische sprookje worden liefde, onschuld en verdriet samen geweven tot een queeste van een man die veronderstelt het onvermijdelijke te kunnen ontvluchten door het conflict aan te gaan met verraad, mensenhandel en valsspelerij.
Pedrosa tekent in een zwierige stijl, zwart-wit, met gevoel voor dramatiek en een voorliefde voor emotionele uitdrukkingen op gezichten. De vaart blijft in het verhaal zitten door een kundig gedoseerde hoeveelheid tekst en de vlotte vertelstijl.
Een zeer aangrijpende beeldverhaal, dat ondanks het loodzware onderwerp en de wat emotionele tekenstijl nooit larmoyant of zeikerig wordt. Het won op het stripfestival van Angoulême een award voor een van de zes essentiële strips van het afgelopen jaar.
Cyril Pedrosa, Drie schimmen, uitgeverij Silvester 2008, 268 pp, vertaling: Henk Jan Pos

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer