Op de vlucht voor drie schimmen

door Patrick Bassant

Het leven van een klein gezinnetje ergens op het platteland wordt ruw verstoord door de dreigende aanwezigheid van drie schimmen. In eerste instantie hangen ze een beetje rond, maar al snel wordt duidelijk dat ze het hebben voorzien op Joachim, het zoontje. Zijn moeder legt zich neer bij deze aankondiging van een naderende dood, maar de vader slaat met Joachim op de vlucht in een wanhopige poging te ontkomen aan het lot. Er volgt een barre oversteek, een schipbreuk en een angstaanjagend verhaal over hoe ver een vader bereid is te gaan om zijn zoon te beschermen.
In dit aangrijpende metaforische sprookje worden liefde, onschuld en verdriet samen geweven tot een queeste van een man die veronderstelt het onvermijdelijke te kunnen ontvluchten door het conflict aan te gaan met verraad, mensenhandel en valsspelerij.
Pedrosa tekent in een zwierige stijl, zwart-wit, met gevoel voor dramatiek en een voorliefde voor emotionele uitdrukkingen op gezichten. De vaart blijft in het verhaal zitten door een kundig gedoseerde hoeveelheid tekst en de vlotte vertelstijl.
Een zeer aangrijpende beeldverhaal, dat ondanks het loodzware onderwerp en de wat emotionele tekenstijl nooit larmoyant of zeikerig wordt. Het won op het stripfestival van Angoulême een award voor een van de zes essentiële strips van het afgelopen jaar.
Cyril Pedrosa, Drie schimmen, uitgeverij Silvester 2008, 268 pp, vertaling: Henk Jan Pos

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer