Agenda

Oorlog en vrede – Leo Tolstoj

Op 20 november 2010 is het 100 jaar geleden dat Tolstoj op tweeëntachtigjarige leeftijd is overleden. Voor uitgeverij Van Oorschot is dit de aanleiding om een ééndelige goedkope editie van Oorlog en vrede uit te brengen.

Deze vertaling van Tolstojs meesterwerk Oorlog en vrede, behelst de enige echte originele tekst: het door Tolstoj zelf in boekvorm gepubliceerde verhaal over de adellijke families Rostov en Bolkonski, hun zinderende feesten en liefdesgeschiedenissen en dat tegen de achtergrond van Napoleons fataal verlopen Russische veldtocht, afgesloten met Tolstojs beschouwingen over de aard en betekenis van de geschiedenis en over het probleem van de vrije wil. Kortom: het Ene boek waarin liefde, vriend- en vijandschap, het intiem-persoonlijke en het groot-menselijke samenkomen in een verbluffend actuele roman die het hele leven omvat. Met veel extra’s: o.a. historische aantekeningen, vier landkaarten en een lijst van historische personen.

De honderdste sterfdag van Tolstoj wordt 20 november ook herdacht in de Hermitage in Amsterdam. Arie van der Ent  houdt een lezing over het werk van Tolstoj, niet alleen over Oorlog en vrede maar ook over Anna Karenina en zijn andere werken. Een kennismaking voor de beginners, een feest van herkenning voor de liefhebbers.

Zaterdag 20 november 2010, 14.00 uur, auditorium Hermitage, Amsterdam

Oorlog en vrede
Auteur: Leo Tolstoj
Verschijnt bij: Uitgeverij Van Oorschot
Prijs: € 29,90