23 februari 2017

Oogst week 8

Door Ingrid van der graaf

De Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj (1948) schreef meerdere succesvolle boeken Het einde van de Rode Mens, De oorlog heeft geen vrouwengezicht en Wij houden van Tsjernobyl.  Zij werd vervolgd door het Loekasjenko-regime en van 2000 tot 2012 woonde ze inWest-Europa. In 2015 ontving zij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zinkjongens gaat over de Afghaanse Oorlog die begon met een Sovjet-Russische invasie in december 1979 en tien jaar later eindigde met de terugtrekking van de Sovjettroepen. Velen beseften dat het  een zinloze en onrechtmatige oorlog was. Talloze Sovjetsoldaten – waaronder vele jongeren – werden in een zinken lijkkist teruggezonden naar huis. Onderwijl ontkende de Sovjetstaat het bestaan van het conflict.

De moeders van de ‘zinkjongens’ wilden weten hoe en waarom hun zonen in Afghanistan waren gesneuveld. Toen ze achter de waarheid kwamen waren ze zo ontsteld dat ze weigerden deze te aanvaarden. In Zinkjongens is verslag opgetekend van de aangrijpende getuigenissen van officieren en soldaten, verpleegkundigen en prostituees, moeders, zonen en dochters die de oorlog en de blijvende gevolgen daarvan beschrijven. Alexijevitsj laat de schoonheid van het land zien maar ook de wrede pesterijen in het leger, het doden en de verminking, de overvloed van westerse goederen, de schaamte en de verbrijzelde levens van teruggekeerde veteranen.

 

Zinkjongens
Svetlana Alexijevitsj
Vertaling door: Jan Robert Braat
Sovjetstemmen uit de Afghaanse Oorlog
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023456889
320 pagina's
Prijs: € 29,99

In deze roman analyseert Wessel te Gussinklo op onnavolgbare wijze een vriendschap en de teloorgang daarvan. Tegelijk is het een zedenschets van de literaire wereld; hoe het daarin een succesvolle debutant kan vergaan en hoe een mislukte debutant.

Hajé ontmoet de raadselachtige jongen Marcel. Er ontstaat een symbiotische vriendschap die hem uit een impasse haalt waarin zijn leven als beginnend schrijver is geraakt. Ze profiteren wederzijds van elkaar maar parasiteren ook op elkaars tegengesteld temperament: de één als gretig luisteraar en bewonderaar, de ander die zich daardoor gestimuleerd voelt waardoor hij de bronnen van zijn eigen creativiteit weer terug vindt.

Dan verschijnt Lisette in hun leven. Tot verbazing van Hajé blijken zij en Marcel op een dag een relatie te hebben. Nog schokkender voor hem is dat Marcel achter zijn rug om een roman heeft geschreven, die niet veel later zijn entree in de literaire wereld betekent.

 

De Weergekeerde Bloem
Wessel te Gussinklo
Verschenen bij: NBC-Uitgeverij Koppernik B.V.
ISBN: 9789492313256
376 pagina's
Prijs: € 22,50

Paul Kingsnorth (1972) werd met zijn voorgaande roman The Wake genomineerd voor de Man Booker Prize. Beest (Beast) is zijn eerste roman die in het Nederlands vertaald is.

Edward Buckmaster is een man die alleen op de hei leeft. Wat hij heeft achtergelaten komt de lezer vooralsnog niet te weten; wat er voor hem ligt is een existentiële strijd tegen de elementen en tegen iets wat zich in de periferie van zijn zicht bevindt: een wezen dat hem achtervolgt. Beest is vooral een beschrijving van eenzaamheid en van een zoektocht naar de waarheid.  Het geheel werpt een spanning op die de lezer bij tijd en wijle naar adem doet snakken. Een veelbelovend boek van een veelbelovende schrijver.

Beest
Paul Kingsnorth
Vertaling door: Nicolette Hoekmeijer
Verschenen bij: Ambo/Anthos Uitgevers
ISBN: 9789026337758
176 pagina's
Prijs: € 19,99

Recent

23 maart 2017

Mooie ontledingen van Alberts werk die aansluiten op zijn levensverhaal

Over 'Leven op de rand. Biografie A. Alberts' van Graa Boomsma
23 maart 2017

Erotiek en censuur in De Parelduiker

Over 'De parelduiker 2017/1 - Verboden' van Eindredactie: Hein Aalders
22 maart 2017

Klank en ritme geven sturing aan de gedichten

Over 'Haar vliegstro' van Peggy Verzett
21 maart 2017

Intrigerende zwakheden

Over 'De terranauten' van T. Coraghessan Boyle