16 februari 2017

Oogst week 7

door Carolien Lohmeijer

Mijn jeugd was geen succes. In de jaren waarin ik van jongen opgroeide tot man was ik een bron van zorg voor maatschappelijk werkers, een gezinsvoogd, een toeziend voogd, een voogdijvereniging, kinderrechters, groepsopvoeders, pleegouders, de Raad voor de Kinderbescherming en wellicht mijn biologische ouders.
Uiteindelijk ben ik toch nog redelijk goed terecht gekomen, …’.

Zo begint Hopman, het openhartige relaas van Rudie Kagie, een ex-voogdijpupil die op zijn twaalfde een journalist ontmoet die zich opwerpt als zijn mentor, reddende engel en tweede vader. Er groeit een onconventionele vriendschap tussen de verstokte vrijgezel en het naar liefde hunkerende verschoppelingetje. Samen gaan ze op zoek naar de vrouw en moeder die het gezin compleet zal maken. Maar alles loopt anders. Rudie Kagie (1950) schreef al eerder over zijn jeugdervaringen met de kinderbescherming in Schuifkaas (2011). Volgens de Volkskrant was dat ‘een klein meesterwerk’, en Trouw noemde het ‘hartverscheurend mooi’.

Hopman
Rudie Kagie
een memoir
Verschenen bij: Uitgeverij Prometheus
ISBN: 9789044630183
280 pagina's
Prijs: € 22,50

In haar literaire columns associeert Marijn Sikken (1990) literatuur met het echte leven.
Nu verschijnt haar eigen debuut. Daarin lijkt ook het ‘gewone’ leven centraal te staan. Het gaat over een moeder die worstelt met haar emoties over de capaciteiten van haar laagbegaafde dochter. Ze is desondanks jaloers op de vriendschap van het meisje met een leeftijdgenote die haar wèl kan bereiken, en ze heeft moeite met het loslaten van haar dochter.

Op het grote themafeest, het honderdjarig bestaan van het dorp, blijft niets meer ongezegd. Daar, op een geïmproviseerd strand, tussen de parasols en ambachtelijke kraampjes, komt alles en iedereen samen.

Marijn Sikken is columnist voor Literair Nederland en redacteur bij De Optimist. In 2011 won zij zowel de jury- als de publieksprijs van Write Now!. Uit het juryrapport: ‘We werden van onze sokkel geblazen en we kunnen niet luid genoeg trompetteren dat er een overduidelijke winnaar is …’ en ‘Het is een hartverscheurend verhaal, maar er is ook ruimte voor humor…

Probeer om te keren
Marijn Sikken
Verschenen bij: Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059367074
256 pagina's
Prijs: € 19,99

Bekende titels heeft ze op haar naam staan, Tessa de Loo (1946). De bekendste zijn De meisjes van de suikerwerkfabriek, De tweeling en Kenau.

De Loo woont en werkt in Portugal, geeft er o.a. schrijfcursussen, en reist graag naar exotische oorden als Mexico, Marokko, Australië en Zuid-Afrika. Op haar eigen website schrijft ze dat ze op reis vooral oog heeft voor de natuur en de mensen.

Haar nieuwe roman brengt de hoofdpersoon Fidel iets minder ver, naar de zuidwestkust van Europa. Daar doet hij onderzoek naar het leefgebied van kameleons.

Hij was ooit verliefd op een excentriek meisje dat voor de ogen van haar klasgenoten in Rome zelfmoord pleegt. Hij blijft zich afvragen wat er met haar aan de hand was. Jaren later spoort hij haar familie op.

Liefde in Pangea
Tessa de Loo
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen, De Arbeiderspers
ISBN: 9789029505598
288 pagina's
Prijs: € 19,99

Recent

27 april 2017

Zijn gedichten tonen een vijandig en onherbergzaam wereldbeeld

Over 'Liever niet' van Armando
26 april 2017

De twee werelden van Truman Capote

Over 'Alle verhalen' van Truman Capote
25 april 2017

Tijdschrift voor vertalers met verrassende opbrengst

Over 'Tijdschrift PLUK - De oogst van nieuwe vertalers' van Onder redactie van o.a. Anne Folkertsma, Betty Klaasse, Barbara de Lange, Anne Lopes Michielsen, Lisa Thunnissen
25 april 2017

Open kaart over Nederland in Atjeh

Over 'Atjeh' van Anton Stolwijk
24 april 2017

Knappe roman in sobere stijl geschreven

Over 'Probeer om te keren' van Marijn Sikken