26 november 2015

Oogst week 48

Carolien Lohmeijer

De wereldliteratuur in vijftig personages

Lezen, een gebruiksaanwijzing is alleen al vanwege de prachtige illustraties van Brecht Evens de moeite waard. Maar vooral zal dit boek de nieuwsgierigheid bevredigen van menig literatuurliefhebber. Hoe gaan schrijvers te werk als ze hun personages scheppen? Hoe verhouden autobiografie en fictie zich in een roman? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages uit de boeken van  o.a. Gabriel García Márquez, Oscar Wilde, Jeroen Brouwers, Gerard Reve, Virginia Woolf en Georges Perec ten tonele en legt uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren.

 

 

Lezen, een gebruiksaanwijzing
Dirk Leyman
Geïllustreerd door Brecht Evens
Verschenen bij: Polis
ISBN: 9789463100038
320 pagina's
Prijs: € 24,00

In het Groninger Museum is vanaf half december de tentoonstelling David Bowie is te zien. Volgens kenners een absolute ‘must’!
Goed getimed verschijnt bij uitgeverij De Harmonie Het jasje van David Bowie dat veel meer biedt dan alleen dat verhaal over dat jasje dat auteur Elly de Waard indertijd gestolen zou hebben. Of die diefstal nog steeds kwaad bloed zet? Misschien. Zeker is wel dat dit boek niet verkocht mag worden in het Groninger Museum.
Het jasje van David Bowie geeft een overzicht van de popmuziek in de jaren zeventig en tachtig en de ontwikkeling van muzikanten tot supersterren. Al hun concerten, nieuwe albums en ideeën over muziek en politiek komen aan bod, maar ook zaken als Woodstock, groupies, films en rockopera’s.

Als popjournalist voor Vrij Nederland en de Volksrant sprak Elly de Waard ze allemaal, de supersterren van toen: David Bowie, The Rolling Stones, The Beatles, Roxy Music, Frank Zappa en The Velvet Underground en nog vele anderen.

Het jasje van David Bowie
Elly de Waard
Verschenen bij: De Harmonie
ISBN: 9789076174709
432 pagina's
Prijs: € 59,00

De Grieken en Romeinen hadden uiteenlopende opvattingen over de dood. Anton van Hooff illustreert dit door middel van grafbeelden, grafreliëfs, literaire en filosofische teksten en vooral door talrijke grafschriften. In Sterven in stijl  laat hij zien hoe de mens in de oudheid omging met sterven, de dood en het geloof in wat daarna kwam. Daarmee biedt hij niet alleen een historisch interessant inzicht, maar ook een waardevolle aanvulling op de hedendaagse dialoog over de dood, euthanasie en zelfmoord.

Anton van Hooff Anton van Hooff (1943) was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis.

 

Sterven in stijl
Anton van Hooff
Verschenen bij: Ambo/Anthos
ISBN: 9789026331992
272 pagina's
Prijs: € 22,00

De jongste van de gezusters De Jong van Beek en Donk, Elsa (1868-1939) trouwde de Amsterdamse componist Alphons Diepenbrock. In zijn brieven en dagboekfragmenten las Elisabeth Leijnse over Elsa en raakte door haar gefascineerd. Elisabeth Leijnse noemt haar intelligent, gevoelig en gepassioneerd.

Haar zuster Cécile (1866-1944) was in haar tijd de bekendste feministe van Nederland, en schrijfster van de bestseller over Hilda van Suylenburg. Zij trouwde de rijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop maar werd later door hem aan de kant gezet.

Hoogleraar letterkunde Leijnse schreef een lijvige dubbelbiografie over deze fascinerende vrouwen.

 

 

 

 

 

Cécile en Elsa, strijdbare freules
Elisabeth Leijnse
Redactie: Sander van Vlerken
Verschenen bij: De Geus
ISBN: 9789044534825
640 pagina's
Prijs: € 29,00

Recent

20 januari 2017

Openhartig over lotsbestemming

Over 'Het visioen aan de binnenbaai' van Oek de Jong
19 januari 2017

Lawaaidichter en lawaaimakers

Over 'Radeloos en betoverd' van Pat Donnez
18 januari 2017

Streng en gewichtig

Over 'We hadden liefde, we hadden wapens' van Christine Otten
17 januari 2017

Ongrijpbare gedichten

Over 'Bladgrond' van Roland Jooris
16 januari 2017

Sprookjes hebben geen woorden nodig

Over 'Sprookjes van Grimm zonder woorden' van Frank Flöthmann