Oogst week 2

door Ingrid van der Graaf

Het jaar komt langzaam op gang. Twee dichtbundels – waarvan één debuut – en deel twee van Moord op de commandore van Murakami kwamen er bij de redactie binnen.

Kira Wuck maakte met haar debuutbundel Finse meisjes in 2012 haar entree in de Nederlandse poëzie. Haar eigen kijk op de wereld wist ze in aanstekelijke poëzie te vatten. In 2016 debuteerde ze met een verhalenbundel, Noodlanding waarvan gezegd werd dat haar verhalen net zo vervreemdend werken als haar poëzie.
Volgens haar uitgever gaat De zee heeft honger ‘over de anonimiteit van de stad, het verlangen om daaraan te ontsnappen en de verlokking van de zee’. Familie is een terugkerend thema in haar poëzie, evenals het verlangen normaal te zijn. Een bundel die meer een donkere kant laat zien dan haar vorige week, aldus de uitgever. De zee heeft honger, een zeer tot de verbeelding sprekende titel. Er wordt uitgekeken naar de recensie.

 

Omslag De zee heeft honger - Kira Wuck
De zee heeft honger
Kira Wuck
Verschenen bij: Podium
ISBN: 9789057598647
56 pagina's
Prijs: € 17,50

Lang werd er gewacht op het tweede deel van De moord op commendatore van Murakami dat vandaag is verschenen. Het eerste deel eindigde met een echte cliffhanger dus voor wie het eerste deel gelezen heeft, zal het een goed weekend worden. Vooral wie naar het Murakami weekend gaat, waar, naar het schijnt speciale ruimtes zijn ingericht om deel twee te lezen.

Rondom de verschijning van dit tweede deel van De Moord op Commendatore organiseert uitgever Atlas Contact een Murakami-weekend in Rotterdam met muziek, theater, literatuur en Japanse cultuur. Kijk voor kaarten op Murakami.nl.

Omslag Moord op Commendatore- Deel twee - Haruki Murakami
Moord op Commendatore- Deel twee
Haruki Murakami
Metaforen verschuiven
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025451592
536 pagina's
Prijs: € 29,99

Debutant Greetje Kruidhof  studeerde aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. Ze publiceerde eerder op de site van Liter en in het tijdschrift Kluger Hans. De bundel Wisselplaats is geschreven als afstudeeropdracht. Als dichter werd ze beoordeeld als: grossiert in sterke beelden en onverwachte wendingen en ‘verbeeldt de ontheemding op een verrassende manier’.

Het thema in Wisselplaats is zeer actueel is: hoe voelt het voor een kind om in een volstrekt andere omgeving te worden geplaatst? Hoe hervind het zichzelf en hoe verovert het zich een plek in die andere gemeenschap? Kruidhof ontleedt en verbeeldt die wisseling van huizen en tehuizen in haar gedichten.

 

Omslag Wisselplaats - Greetje Kruidhof
Wisselplaats
Greetje Kruidhof
Verschenen bij: Manuzio
ISBN: 9789492600028
64 pagina's
Prijs: € 14,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Recent

23 januari 2018

Het einde van een lange nacht

Over 'De beste van alle mogelijke werelden' van Riikka Pulkkinen
22 januari 2018

Het korte leven van een vroegvoltooide

Over 'Hoe heette de hoedenmaker?' van Loeki Zvonik
18 januari 2018

Laatste edities literaire tijdschriften 2017 - Parelduiker, Tirade en Terras

Over 'De parelduiker 2017/5: Jan Cremer' van Hein Aalders