5 mei 2016

Oogst week 18

Menno Hartman

Er zijn maar weinig politici van wie je met enige gerustheid een boek ter hand zou nemen. Ernst Hirsch Ballin is er wel een. In zijn politieke carrière viel hij op door de onmogelijkheid flauwekul te bazelen, wat sommige andere politici zoveel makkelijker afgaat. Dit is dus een boek dat de nieuwsgierigheid opwekt, door de titel, maar ook door de keuze van besproken historische figuren: Lodewijk Ernst Visser, Titus Brandsma en Anton de Kom. Persoonlijke helden voor Hirsch Ballin, helder beschreven in een hoopvol boek.

Tegen de stroom. Over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden
Ernst Hirsch Ballin
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021402215
150 pagina's
Prijs: € 19,00

De uitgever van het boek, de Harmonie schrijft: ‘Het werk van Gummbah behoeft nog steeds geen nadere uitleg. Sterker nog: beter van niet. You either love it or hate it. Voor de lovers komt er nu gelukkig weer een compilatie van zijn beste werk van de laatste tijd, zoals al eerder HIER en De avonturen van Wim Kut.’

En zo is het. Zou een datingsite de deelnemers indelen in wie om gummbah kan lachen, en wie niet, dan zou succes in een hoger percentage verzekerd zijn. Vreemd hoe in absurde humor ook een kijk op het leven vervat kan zijn.

De definitieve feministische golf
Gummbah
Verschenen bij: De Harmonie
ISBN: 9789076174808
176 pagina's
Prijs: € 17,00

Er is verschrikkelijk veel geschreven over meesterfilmer Hitchcock, bewijst ook de paginalange bibliografie in dit boek. Zou Peter Ackroyd daar nou nog iets boeiends aan kunnen toevoegen? Feit is dat wie zulke voortreffelijke films maakt tot de verbeelding blijft spreken. Maar moeten we het dan in de biografische details zoeken?

Zou Truffauds Hitchcock ooit te overtreffen zijn? ‘ One is ravished by the density of insights into cinematic questions…Truffaut performed a tour de force of tact in getting this ordinarily guarded man to open up as he had never done before (and never would again)…If the 1967 Hitchcock/Truffaut can now be seen as something of a classic, this revised version is even better. Phillip Lopate The New York Times Book Review’

Truffaus stelt cinematografische vragen aan het oeuvre.

Ackroyd schrijft bijvoorbeeld (in de vertaling van Arie Storm): ‘Het ligt voor de hand hier aan Hitchcocks eigen voorliefde voor seksueel getinte roddels en toespelingen te herinneren.’ Hier aan  te herinneren?

Oordeel zelf. Of wacht op de recensie op Literair Nederland.

Peter Ackroyd
Alfred Hitchcock
Vertaling door: Arie Storm
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021400792
340 pagina's
Prijs: € 22,00

Recent

20 januari 2017

Openhartig over lotsbestemming

Over 'Het visioen aan de binnenbaai' van Oek de Jong
19 januari 2017

Lawaaidichter en lawaaimakers

Over 'Radeloos en betoverd' van Pat Donnez
18 januari 2017

Streng en gewichtig

Over 'We hadden liefde, we hadden wapens' van Christine Otten
17 januari 2017

Ongrijpbare gedichten

Over 'Bladgrond' van Roland Jooris
16 januari 2017

Sprookjes hebben geen woorden nodig

Over 'Sprookjes van Grimm zonder woorden' van Frank Flöthmann