Oogst van de week, week 5

Wat komt er binnen in zo’n week, op poëziedag nog wel?  Weinig poëzie helaas. Deze week kwam A.H.J. Dautzenbergs En dan komen de foto’s op de redactie van Literair Nederland binnen. Dautzenberg is een bijzondere stem in de Nederlandse letteren, een man die veel durft. Ook een man met querulante kanten, maar die neem je lezend graag voor lief. Een mooi omslag en een grappig formaat boekje, veertig verhalen die al elders verschenen. Dautzenberg is een mooie harde schrijver met een goed gevoel voor schurende zaken.

527b8d86800875.60141924Over schurende zaken gesproken. Frederique Schut zat 1.000 kilometer op een paard in Mongolië en schreef over deze extreme situatie een boek. Uit de achterflap blijkt op geen enkele wijze dat het land haar wat gedaan zou hebben, dat is jammer van zo’n achterflap. Of nog veel jammerder voor de auteur als het land verder eigenlijk in het boek geen rol speelt. Wat ik me niet kan voorstellen. Nu gaat het boek dus over een prestatie, en niet over een land. Over iets wat we knap moeten vinden en niet over iets wat interessant is: een andere cultuur. Titel: Missie:Mongolië.

Op 11 februari verschijnt Dogma van Anne Eekhout,AP_Dogma_DEF.indd een debuut. Een groep vrienden maakt een documentaire over de voorgenomen zelfmoord van een van hen, dan verandert alles. Een intrigerend omslag en een mooie titel. Het lijkt een diafragma, dan gaan aspecten als scherptediepte in de waarneming meespelen. Dogma en een camera verwijst wellicht ook naar de Lars von Trier achtige ‘filmregels’. En ze maken tenslotte een documentaire. Dit boek wil ik wel lezen. Ik ben er benieuwd naar hoe je zoiets uitwerkt. Jaap Goedegebuure schreef in Trouw dat de reünie roman in de Nederlandse letteren opgeld doet. Dit boek bevestigt zijn idee.

De-geschiedenis-van-het-geloof-Matthew-KnealeMatthew Kneale schreef De geschiedenis van het geloof. Hoe een atheïst kijkt naar de diepzinnigste uitvinding van de menselijke geest. Hij bedankt in het boek zijn twee leraren geschiedenis, dat is zo sympathiek!
Of het ook een goed boek is,  lezen we over een week of drie op deze plek.

 

 

 

2 reacties

 

Recent

22 juni 2018

Een bijzondere mengeling van absurditeit, humor en mystiek

Over 'Flesjes knallen' van Yu Hua
21 juni 2018

Mild vernisje over het schrijnende bestaan

Over 'De gulheid van de zeemeermin' van Denis Johnson
20 juni 2018

Joke van Leeuwen over de zin en onzin van het sluiten van grenzen

Over 'Hier' van Joke van Leeuwen
19 juni 2018

De verdediging van een wingewest

Over 'Koloniale oorlogen in Indonesië' van Piet Hagen
18 juni 2018

Gezin gezien door de ogen van de jongste zoon

Over 'Daal neder, engel' van Thomas Wolfe