Agenda

Ontkenning – Jessica Stern

Jessica Stern is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van terrorisme en de auteur van Terreur in naam van God en het onlangs verschenen Ontkenning. 

Dertig jaar lang ontkende ze een ingrijpende gebeurtenis en het trauma uit haar jeugd. Nu pas kan ze erover praten. Jessica Stern is experts op het gebied van terrorisme en posttraumatische stress-stoornis. Zij beschrijft in Ontkenning het verhaal van het seksuele misbruik waar zijzelf (toen 15 jaar) en haar zus (toen 14 jaar) het slachtoffer van werden. De dader, een serieverkrachter, werd nooit gepakt.

Al die jaren na deze traumatische ervaring is Jessica Stern alleen met haar werk bezig geweest; voor haar onderzoek interviewde ze overal ter wereld terroristen en ze werd een vooraanstaand wetenschapper. Bang zijn of pijn voelen kon ze niet meer, ontdekte zij later.

Na heropening van de verkrachtingszaak van haar zuster begon Jessica Stern met de hulp van een rechercheur een onderzoek naar het verleden en nam ze een duik in haar eigen psyche. Het resultaat is het aangrijpende en moedige Ontkenning, een bijzondere kijk op trauma’s en de verwerking ervan.
Ontkenning is een bloedstollend verslag van een avond in Sterns jeugd, de weerslag daarvan op haar ontwikkeling, een levensbeschrijving van de
dader/terrorist via interviews met diens vrienden, en een hartverscheurende familiegeschiedenis.’ Beatrijs Ritsema NRC Handelsblad. Lees hier de volledige bespreking.

Op maandag 15 november 2010 waren te gast de Amerikaanse auteur Jessica Stern en Nieuwsuurpresentator en journalist Twan Huys. Kees van Kooten discussieerde mee in het einddebat. Duur 45 min.   Klik hier voor het optreden van Jessica Stern bij OBA Live.

 

Ontkenning

Jessica Stern
Vertaald door: Mieke Hulsbosch
Blz: 292
Prijs: 19,95
Uitgeverij Nieuw Amsterdam