Ontdekkingen

Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar heb ik twee biografieën gelezen; over Hermans en Van Oorschot en vier romans van twee schrijvers van wie ik niet eerder iets gelezen had: Griet op de Beeck en Stephan Enter. Alle zes boeken heb ik met veel plezier gelezen; de romans, omdat deze zo prachtig zijn geschreven en van begin tot het eind weten te boeien met hun psychologische fijnzinnigheden; van de biografieën, omdat ze zulke mooie portretten schilderen.

Biografieën
Wanneer je van romans houdt en die veel leest, maar ook van biografieën, maar die toch minder vaak leest, dan is 2015 een topjaar. Begin van het jaar verscheen het tweede deel van de  van W.F. Hermans van de hand van Willem Otterspeer; door het leven van de schrijver te verbinden met zijn boeken ontstaat er een rijk beeld van zowel die boeken als de schrijver.

Recent verscheen de biografie over het leven van Geert van Oorschot, door Arjen Fortuin geschetst. Fortuin vertelt niet alleen over de mens Van Oorschot, wat interessant is, maar vooral van de geschiedenis van deze Geert van Oorschot, uitgevergrote uitgeverij. Boeiend zijn de relaties van Van Oorschot met zijn auteurs, de ontdekking van Hermans en Reve (Mulisch vond hij maar niks); zijn pogingen om een literair tijdschrift van de grond te krijgen, wat uiteindelijk lukte met Tirade; en natuurlijk zijn relatie met boekhandelaren, die toch altijd meer boeken moesten afnemen dat ze zich hadden voorgenomen. Geert had niet alleen een neus voor goeie auteurs, maar ook voor vormgeving. Zijn dundrukuitgaven zijn legendarisch, met de Russische Bibliotheek als een van de hoogtepunten. Het boek is doorspekt met anekdotes en spannend om te lezen.

 

Romans
Van Griet op de Beeck las ik vrij snel achter elkaar haar twee boeken; eerst haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus uit 2014, en daarna haar debuutroman uit 2013 Vele hemels boven de zevende. Beide boeken hebben hetzelfde thema, in mijn eigen woorden; het gestuntel van mensen. Vele hemels boven de zevende
Haar debuut vertelt het verhaal van vijf mensen, die elk op enigerlei wijze met elkaar zijn verbonden. Haar tweede boek vertelt het leven van Mona, eerst als kind van 10-12 jaar, daarna als 24-jarige en tot slot als 35-jarige. Heel knap geconstrueerd.
Beide boeken zijn overrompelend, laten je niet meer los. Allebei zijn prachtig geschreven, hele mooie zinnen, psychologisch sterk en met humor verteld.

GripVan Stephan Enter las ik eerst Grip, uit 2011 en vervolgens Compassie, uit 2014. Ook hier is een schrijver aan het woord, die niet alleen prachtig schrijft, maar ook psychologisch een knap verhaal construeert. Grip is met grote zorg geschreven; het gaat over de vriendschap van drie mannen en een vrouw, Lotte. Ze hebben ooit een alpinistenclubje gevormd, en een van de drie is getrouwd met Lotte. Zij hebben een dochtertje en wonen in Wales. Martin heeft het idee opgevat een reünie te organiseren en de andere twee vrienden uit te nodigen. Die reünie vormt aanleiding voor alle vier om terug te denken aan de klimtocht die ze zo’n twintig jaar geleden hebben gemaakt en waar veel is voorgevallen. Enter weet deze vier mensen psychologisch mooi te karakteriseren. Grip is schitterend geschreven.

Compassie gaat over een klassiek thema, de liefde. De hoofdpersoon is een zelfverzekerde veertiger, die niet in staat is zich voor Compassie lang te binden aan een ander. Wanneer hij uiteindelijk via internet zijn grote liefde tegen komt, is dat heel confronterend voor hem. Die confrontatie loopt niet goed af. Stephan Enter beschrijft de strijd die hij met zichzelf voert, via interne dialogen en heel evocatief. Een magistraal boek.

 

 

 

 

 

Omslag  -
Wat hebben de recensenten van Literair Nederland het afgelopen jaar gelezen, en wat raden ze aan?

steun-ons

In Lissabon, vlakbij het café waar Fernando Pessoa in de jaren 30 werkte, zaten afgelopen zomer twee zwervers die vijf dozen voor zich hadden neergezet. Op een stond ‘morning wine’ op een ‘midday beer’, ‘a casual whiskey’, ‘a port to top it’, op de laatste ‘some food’. Het was een uitnodiging er kleingeld in te werpen. In het midden een groot bord: ‘At least we are honest!

Literair Nederland heeft een wat hoger ambitieniveau, maar onze dagelijkse kosten zijn op jaarbasis zo’n € 1.755,- (postzegels € 775,-, hosting € 500,- , redactiebijeenkomsten € 480,- ).

Helpt u ons met uw donatie?

 

 

Meer van Vic Veldheer:

Recent

20 april 2018

Ik ben buiten, dus ik ben

Over 'Rotgrond bestaat niet' van Gerbrand Bakker
19 april 2018

Getrotseerde aanvallen op het vaderschap

Over 'Vaderinstinct' van Hans Boland
18 april 2018

Tja

Over 'Ik, J. Kessels' van P.F. Thomése
17 april 2018

‘We moeten ons verhaal nog doen’

Over 'De laatste getuigen' van Svetlana Alexijevitsj
16 april 2018

Pleidooi voor intellectuele vrijheid voor vrouwen

Over 'Een kamer voor jezelf' van Virginia Woolf