6 april 2009

Nominaties bekend voor de Boek-delenprijs 2009

Nederlandse en Vlaamse leesclubs kiezen het Leesclubboek van het Jaar

In Nederland en Vlaanderen zijn duizenden literatuurliefhebbers actief in leesclubs. Kritische en enthousiaste lezers die graag discussiëren over boeken. Deze bevlogen lezers hebben sinds 2006 ook een stem in de wereld van de literaire prijzen: met de Boek-delenprijs bekronen zij het Leesclubboek van het Jaar.

Op basis van de titellijsten van Nederlandse en Vlaamse leesclubs voor het seizoen 2008-2009 zijn twaalf boeken genomineerd voor de Boek-delenprijs 2009. Het is nu aan de leesclubs om de uiteindelijke winnaar te kiezen en daarmee het boek te bekronen dat hen dit seizoen de beste, plezierigste, meest inspirerende discussiebijeen- komst heeft opgeleverd. Tot 1 oktober kunnen leesclubs hun stem uitbrengen op een van de genomineerde titels of op een andere titel van hun voorkeur. Het boek dat bij de verkiezing de meeste stemmen haalt, wordt uitgeroepen tot ‘Leesclubboek van het Jaar’.

De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het Lezersfeest, het Vlaams steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra LOCUS en het tijdschrift Boek-delen, het Nederlands-Vlaamse kwartaalblad voor lezers en leeskringen. Eerdere winnaars van de prijs zijn Khaled Hosseini met De vliegeraar, Stefan Brijs met De engelenmaker en Gerbrand Bakker met Boven is het stil.

Op 7 november 2009 wordt de winnaar van de Boek-delenprijs bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. De auteur van het winnende boek ontvangt een bedrag van € 2000,-. Onder de deelnemende leesclubs worden diverse prijzen verloot. Daarnaast is er een speciale Motivatieprijs van € 250,- aan boekenbonnen voor de leesclub die de uitgebrachte stem het meest enthousiasmerend motiveert. (Website Boek-delenprijs)

De genomineerde boeken zijn:
Jeroen Brouwers Datumloze dagen
Adriaan van Dis De wandelaar
Marjolijn Februari De literaire kring
Arthur Japin De overgave
Judith Koelemeijer Anna Boom
Rachida Lamrabet Vrouwland
Ian McEwan Aan Chesil Beach
Doeschka Meijsing Over de liefde
Pascal Mercier Nachttrein naar Lissabon
Charlotte Mutsaers Koetsier Herfst
Connie Palmen Lucifer
Marieke van der Pol Bruidsvlucht

Voor meer info en stemmen, kijk  op de website van de Boek-delenprijs.

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer