Agenda

Nobelprijswinnaar Le Clézio bij Maison Descartes

Op 29 juni a.s. brengt J.M.G. Le Clézio een bezoek aan Nederland om te praten over zijn nieuwe boek Refrein van de honger dat in juni zal verschijnen.

Refrein van de honger vertelt het verhaal van Ethel die opgroeit in de jaren dertig in Parijs, in een welvarend gezin, dat vanuit de tropische eilanden Mauritius en La Réunion naar Frankrijk is gekomen. Haar vader is een dandy, die ervan houdt om geregeld ‘salon’ te houden, hoewel hij zich dat financieel niet kan permitteren.
Haar vader verliest zijn geld echter aan een slechte investering, en straatarm moeten ze verhuizen naar een klein bergdorpje in Zuid-Frankrijk.

Het is een verhaal van honger en woede. Refrein van de honger is tegelijkertijd intens, somber en helder, en is het aangrijpende boek van een zoon, Le Clézio, die schrijft «in herinnering van een jong meisje dat onwillig een heldin werd op 20-jarige leeftijd», zijn moeder.

Sinds zijn eerste roman, Het proces-verbaal in 1963, heeft J.M.G. Le Clézio, humanist, wereldburger en winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 2008, constant aangetoond een veelzijdig en genereus romancier te zijn die zijn lezers bij de hand neemt en ze over de wereld laat reizen, ook al is hetgeen ze ontdekken soms triest en weerzinwekkend.

Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrijk, 1940) won in 2008 de Nobelprijs voor Literatuur; de kroon op het werk van deze kosmopolitische schrijver, die zowel de Franse als de Mauritiaanse nationaliteit heeft. Le Clézio beweegt constant tussen twee werelden: die van het schrijven en die van het reizen, die van het Westen en die van de woestijn en de indiaanse cultuur, en als ‘staatsburger’ in Frankrijk en in Mauritius.
In totaal schreef Le Clézio meer dan vijftig romans, verhalen, kinderboeken en essays. Bij De Geus verschenen eerder onder meer In volle zee, De Afrikaan, Omwentelingen, Gouden vis, Diego en Frida, Angoli Mala en Proces-verbaal.

Kijk voor meer informatie over het programma, lokatie, aanvangstijd en kosten op Maison Descartes.nl.

NB: Indien u uw Franse boeken wilt laten signeren, neem dan uw eigen exemplaar mee. Er zullen op de avond zelf uitsluitend Nederlandse exemplaren worden verkocht.

 


Refrein van de honger

Auteur: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Vertaald door: Maria Noordman
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus (1 juni 2010)
Prijs: € 18.90