7 oktober 2010

Nobelprijs voor literatuur naar Mario Vargas Llosa

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor literatuur 2010 gewonnen is door Mario Vargas Llosa. Hij wordt al jaren genoemd als een van de kanshebbers voor deze prestigieuze prijs.

Mario Vargas Llosa (1936) is een Peruaans schrijver. Hij is één van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika.

Hij is maatschappelijk betrokken en verwerkt die betrokkenheid in zijn romans, toneelstukken en essays. Ook is hij politiek geïnteresseerd en geëngageerd. In 1990 was hij kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een liberaal programma. Hij verloor. In zijn autobiografie De vis in het water (1993) schrijft Vargas Llosa uitgebreid over onder andere deze periode: ‘Dit boek is een getuigenis van de verbintenis met Latijns-Amerika die ik in Parijs ben aangegaan, nu bijna een halve eeuw geleden, en waaraan ik nog steeds trouw ben. Hoewel […] de inhoud van mijn literaire opvattingen en politieke standpunten en het doelwit van mijn kritiek en enthousiasme in de loop van de jaren vele malen zijn veranderd ? elke keer dat de veranderlijke werkelijkheid dat vereiste ?, zijn mijn belangstelling en mijn passie voor deze complexe, tragische en fantastische wereld tot op de dag van vandaag onverminderd. Dit boek is een veelzijdige mengeling […], een verzameling teksten over alle denkbare onderwerpen ? revolutie, fotografie, bepaalde gewoontes in de volkstaal, film, dictaturen, landschap, schrijvers, geschiedenis, humor, voetbal, reizen, schilderkunst ?, in uiteenlopende stijlen: de journalistieke reportage, het krantenartikel, de beeldende beschrijving, de recensie, de necrologie, de kroniek en zelfs fictie.’

Zijn meest recente boek dat in Nederland verscheen is Mijn Latijns-Amerika dat in 2009 bij Uitgeverij Atlas verscheen. Sinds 2002 verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff met enige regelmaat de boeken van Vargas Llosa in een nieuwe editie.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer