Nobelprijs voor literatuur naar Mario Vargas Llosa

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor literatuur 2010 gewonnen is door Mario Vargas Llosa. Hij wordt al jaren genoemd als een van de kanshebbers voor deze prestigieuze prijs.

Mario Vargas Llosa (1936) is een Peruaans schrijver. Hij is één van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika.

Hij is maatschappelijk betrokken en verwerkt die betrokkenheid in zijn romans, toneelstukken en essays. Ook is hij politiek geïnteresseerd en geëngageerd. In 1990 was hij kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een liberaal programma. Hij verloor. In zijn autobiografie De vis in het water (1993) schrijft Vargas Llosa uitgebreid over onder andere deze periode: ‘Dit boek is een getuigenis van de verbintenis met Latijns-Amerika die ik in Parijs ben aangegaan, nu bijna een halve eeuw geleden, en waaraan ik nog steeds trouw ben. Hoewel […] de inhoud van mijn literaire opvattingen en politieke standpunten en het doelwit van mijn kritiek en enthousiasme in de loop van de jaren vele malen zijn veranderd ? elke keer dat de veranderlijke werkelijkheid dat vereiste ?, zijn mijn belangstelling en mijn passie voor deze complexe, tragische en fantastische wereld tot op de dag van vandaag onverminderd. Dit boek is een veelzijdige mengeling […], een verzameling teksten over alle denkbare onderwerpen ? revolutie, fotografie, bepaalde gewoontes in de volkstaal, film, dictaturen, landschap, schrijvers, geschiedenis, humor, voetbal, reizen, schilderkunst ?, in uiteenlopende stijlen: de journalistieke reportage, het krantenartikel, de beeldende beschrijving, de recensie, de necrologie, de kroniek en zelfs fictie.’

Zijn meest recente boek dat in Nederland verscheen is Mijn Latijns-Amerika dat in 2009 bij Uitgeverij Atlas verscheen. Sinds 2002 verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff met enige regelmaat de boeken van Vargas Llosa in een nieuwe editie.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer