7 oktober 2010

Nobelprijs voor literatuur naar Mario Vargas Llosa

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor literatuur 2010 gewonnen is door Mario Vargas Llosa. Hij wordt al jaren genoemd als een van de kanshebbers voor deze prestigieuze prijs.

Mario Vargas Llosa (1936) is een Peruaans schrijver. Hij is één van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika.

Hij is maatschappelijk betrokken en verwerkt die betrokkenheid in zijn romans, toneelstukken en essays. Ook is hij politiek geïnteresseerd en geëngageerd. In 1990 was hij kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een liberaal programma. Hij verloor. In zijn autobiografie De vis in het water (1993) schrijft Vargas Llosa uitgebreid over onder andere deze periode: ‘Dit boek is een getuigenis van de verbintenis met Latijns-Amerika die ik in Parijs ben aangegaan, nu bijna een halve eeuw geleden, en waaraan ik nog steeds trouw ben. Hoewel […] de inhoud van mijn literaire opvattingen en politieke standpunten en het doelwit van mijn kritiek en enthousiasme in de loop van de jaren vele malen zijn veranderd ? elke keer dat de veranderlijke werkelijkheid dat vereiste ?, zijn mijn belangstelling en mijn passie voor deze complexe, tragische en fantastische wereld tot op de dag van vandaag onverminderd. Dit boek is een veelzijdige mengeling […], een verzameling teksten over alle denkbare onderwerpen ? revolutie, fotografie, bepaalde gewoontes in de volkstaal, film, dictaturen, landschap, schrijvers, geschiedenis, humor, voetbal, reizen, schilderkunst ?, in uiteenlopende stijlen: de journalistieke reportage, het krantenartikel, de beeldende beschrijving, de recensie, de necrologie, de kroniek en zelfs fictie.’

Zijn meest recente boek dat in Nederland verscheen is Mijn Latijns-Amerika dat in 2009 bij Uitgeverij Atlas verscheen. Sinds 2002 verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff met enige regelmaat de boeken van Vargas Llosa in een nieuwe editie.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer