Nijhoffs meesterwerk Awater verschijnt in Engeland

Het lange gedicht Awater uit 1934 is een hoogtepunt in het oeuvre van Martinus Nijhoff (1894-1953) en daarmee meteen ook een van de belangrijkste werken uit de twintigste-eeuwse Nederlandstalige poëzie. Nijhoffs meesterwerk verschijnt nu in drie verschillende vertalingen in Engeland, bij de gereputeerde Londense uitgeverij Anvil Press Poetry.

Na eerdere verzamelbundels in onder meer Duitsland en Rusland, is dit de eerste boekuitgave van Nijhoffs poëzie in de Engelstalige wereld. Juist nu contemporaine Nederlandstalige dichters zich de laatste jaren mogen verheugen in toenemende buitenlandse aandacht en waardering, is het belangrijk om ook werk van grote voorgangers als Nijhoff buiten de landsgrenzen te tonen.

Al tijdens Nijhoffs leven zette dichter-vertaler Daan van der Vat zich aan een Engelse vertaling van Awater, waarover hij met de dichter correspondeerde. James S. Holmes ? de eerste niet-Nederlandse winnaar van de prestigieuze Martinus Nijhoff-prijs voor literaire vertalingen ? maakte later een vertaling die andere vertalers er lange tijd van weerhield zich nog aan het gedicht te wagen. Pas in de eenentwintigste eeuw nam schrijver-vertaler David Colmer, op verzoek van het Nederlands Letterenfonds, de handschoen op en vervaardigde een eigentijdse en ambitieuze nieuwe versie.

De Engelse Uitgeverij Anvil brengt de drie vertalingen en het Nederlandse origineel samen in Martinus Nijhoff: Awater. De uitgave bevat verder onder meer Engelse vertalingen van Nijhoffs correspondentie met Van der Vat, een essay van David Colmer, Nijhoffs beroemde Enschedese lezing, waarin hij de totstandkoming van Awater toelicht, en een nawoord van Nijhoffkenner Prof. dr. Wiljan van den Akker.

Martinus Nijhoff: Awater wordt op donderdagavond 27 mei 2010 in het Londense Free Word Centre gepresenteerd, als onderdeel van de programmaserie Go Dutch (http://www.nlpvf.nl/godutch/). Met optredens van Christopher Reid, Thomas Möhlmann, Wiljan van den Akker, David Colmer en Maria Barnas.

Martinus Nijhoff: Awater verschijnt onder redactie van dichter Thomas Möhlmann, poëziemedewerker van het Nederlands Letterenfonds en samensteller van onder meer Dit zijn de daden waar ik mens voor was: de mooiste gedichten van Martinus Nijhoff (Prometheus, Amsterdam 2008).

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer