Nieuwe prijs: Grote Jongerenliteratuur Prijs

Tot op heden bestond er nog geen prijs voor jongerenliteratuur maar daar komt verandering in. In november dit jaar zal een vakjury voor het eerst de Grote Jongerenliteratuur Prijs uitreiken. Eén oorspronkelijk Nederlandstalig en één vertaald Young Adult-boek zullen dan bekroond worden.

Vanaf  2011 wordt er naast deze vakjuryprijs ook een publieksprijs toegekend door jongeren zelf .

De vakjury is op 24 juni 2010 geïnstalleerd en bestaat uit Hedy d’Ancona (oud-minister WVC, voorzitter), Ilke Froyen (programmering het Beschrijf te Brussel), Jenny de Jonge (vertaler Engels-Nederlands, oud-uitgever en oud-docent), Carolien Krikhaar (consulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Utrecht), Martijn Koek (docent Nederlands), Mirjam Noorduijn (recensent De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad) en Daan van der Valk (boekhandel De Vries Haarlem).

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. De opzet voor de nieuwe prijs is in samenspraak met o.a. auteurs, boekverkopers, bibliothecarissen en uitgevers uitgewerkt.

De juryleden zullen de komende maanden ruim tachtig ingezonden boeken voor jongeren lezen en beoordelen.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer