29 juni 2010

Nieuwe prijs: Grote Jongerenliteratuur Prijs

Tot op heden bestond er nog geen prijs voor jongerenliteratuur maar daar komt verandering in. In november dit jaar zal een vakjury voor het eerst de Grote Jongerenliteratuur Prijs uitreiken. Eén oorspronkelijk Nederlandstalig en één vertaald Young Adult-boek zullen dan bekroond worden.

Vanaf  2011 wordt er naast deze vakjuryprijs ook een publieksprijs toegekend door jongeren zelf .

De vakjury is op 24 juni 2010 geïnstalleerd en bestaat uit Hedy d’Ancona (oud-minister WVC, voorzitter), Ilke Froyen (programmering het Beschrijf te Brussel), Jenny de Jonge (vertaler Engels-Nederlands, oud-uitgever en oud-docent), Carolien Krikhaar (consulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Utrecht), Martijn Koek (docent Nederlands), Mirjam Noorduijn (recensent De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad) en Daan van der Valk (boekhandel De Vries Haarlem).

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. De opzet voor de nieuwe prijs is in samenspraak met o.a. auteurs, boekverkopers, bibliothecarissen en uitgevers uitgewerkt.

De juryleden zullen de komende maanden ruim tachtig ingezonden boeken voor jongeren lezen en beoordelen.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer