Nieuwe bundel Cor Gout

Cor Gout (1951), neerlandicus, tekstschrijver, essayist, musicus en radioprogrammamaker, vertelt in deze tweede verhalenbundel 25 korte fijnzinnige, vooral autobiografisch verhalen, voornamelijk in Den Haag gesitueerd.

In De stilte die volgt op het woord zijn Den Haag en Scheveningen – evenals als in Noirette (2003), Gouts eerste boek – een vanzelfsprekend decor. Personages worden in zijn verhalen in situaties geplaatst waarin ze uiterst vatbaar zijn voor dagelijkse onbestemde indrukken. Situaties waarin een mens plots opgeschrikt wordt uit wat hem vertrouwd is, en op dát moment de wereld even anders waarneemt.

Dit fraai vormgegeven boek herbergt een grote variatie aan proza-schetsen, mooie suggestieve tekeningen van Nina Roos en een bijgeleverde CD vol curieuze geluidsfragmenten van Robbert Kroos. Een Gesamtkunstwerk waarin het prettig dolen is.

Nina Roos heeft de bundel van bijzondere tekeningen voorzien; geen illustraties in strikte zin, maar eigen interpretaties van de sferen die Cor Gouts verhalen oproepen.

Beeld en geluid komen in De stilte die volgt op het woord letterlijk samen. Evenals in Noirette maakt een cd een onverbrekelijk deel uit van het boek.

‘ Gout schrijft via persoonlijke herinneringen. Die kleine voorvallen verbinden hem met het onderwerp. Een korte jeugdliefde, een kikkertje, de herinnering aan de Albert Heijnwinkels toen deze nog geen zelfbedieningzaken waren, de ondergang van een studievriend. Het is de manier waarop Gout werkt, onnadrukkelijk en schijnbaar heel losjes, en heel dichtbij’. – Jan-Hendrik Bakker in AD

Cor Gout
De stilte die volgt op het woord + cd
Gebonden, 20 x 20 cm, 120 blz.
met tekeningen van Nina Roos deels in kleur
met cd van Gergelijzer 59:32

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2008

Novelle met een verslavende spanning

Het feit dat eenvoud loont, bewijst Remco Campert met zijn literaire oeuvre waarin je nooit tegen zelfs een sprankje van het literaire intellectualisme van bijvoorbeeld Simon Vestdijk aanloopt. Campert hanteert de zeer directe stijl van de gewone Nederlander en is verder wars van allerlei decor en sfeerbeschrijvingen door middel van eclatante literaire uitweidingen . Hoewel het niet duidelijk is hoeveel aspirant auteurs zich hebben willen bedienen van de stijl van Campert, doet de kennelijk in Suriname geboren Indra Varma met haar novelle, Konverjari ( Kon = afkorting van koningin in Suriname;

Lees meer