Agenda

Nexus lezing met Philippe de Montebello op 31 maart

Door Ingrid van der Graaf

Zijn musea en universiteiten gedwongen tot een knieval voor het grote publiek? Of leeft er bij het grote publiek juist behoefte aan kwaliteit en verdieping en laten musea en universiteiten het zelf afweten? Kan de universiteit iets leren van de museumwereld? Over de veranderende rol van het museum en de universiteit spreekt Philippe de Montebello in zijn Nexus-lezing: The Academy and the Museum in a Global age.

De in Parijs geboren Philippe de Montebello (1936) en sinds 1955 Amerikaans staatsburger werd als directeur van The Metropolitan Museum of Art in New York gezien als een van de meest monumentale figuren uit de westerse humanistische traditie in onze tijd. Met zijn uitgesproken keuze voor de allerhoogste standaarden op artistiek, cultureel en museaal gebied is hij uitgegroeid tot een wereldwijd gerespecteerd icoon van goede smaak, gezag, eruditie en persoonlijke flair. Als directeur is De Montebello erin geslaagd de expositieruimte van het Metropolitan Museum spectaculair uit te breiden en belangrijke kunstverzamelingen en individuele meesterwerken aan de museumcollectie toe te voegen. In zijn streven zoveel mogelijk mensen met kunst kennis te laten maken, verzorgde hij jaarlijks tientallen exposities en educatieve programma’s.
In 2008 nam De Montebello na 31 jaar afscheid als directeur van The Metropolitan Museum of Art in New York en in 2009 kende president Obama hem de National Humanities Medal toe; president Bush bedeelde hem in 2002 met The National Medal of Arts.

Het Nexus Instituut (1994 opgericht door Rob Riemen) heeft als ondertitel: Inzicht door samenhang. Het bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en vorm te geven aan het cultuurfilosofische debat.
Sinds 1994 wordt er jaarlijks een internationaal vooraanstaand intellectueel uitgenodigd de Nexus-lezing te houden over een cultuurfilosofisch thema in het licht van het hedendaagse Europa. Deze conferenties en lezingen staan open voor iedereen.

Programma:
14.00 uur    Ontvangst met koffie en thee

14.30 uur     Welkom Rob Riemen

14.45 uur    Nexus-lezing Philippe de Montebello
Aansluiten publiek gesprek o.l.v. Rob Riemen

16.30 uur     Receptie

Nexus Instituut
Tilburg University
(013) 466 3450Toegangsprijzen:
Normaal: € 35,00
Abonnee tijdschrift Nexus: € 20,00
Jongeren: € 15,00
Vriend van het Nexus Instituut: gratis