Nexus – Hoop en vertroosting.

De muzen spreken

Onlangs is een nieuw nummer van Nexus verschenen. Voor dit nummer kregen nationale en internationale, beroemde en minder beroemde auteurs het volgende verzoek ‘Wilt u uit de wereld van de muzen een werk kiezen waaruit hoop en vertroosting spreekt en vertellen waarom.’

In het Lectori salutem staat de aanleiding van dit verzoek: ‘De vraag naar hoop en vertroosting [is] ingegeven door de maatschappelijke ontwikkelingen van het laatste decennium die zozeer gedomineerd worden door desoriëntatie, verlies aan zekerheden, mentale moeheid, verveling en trivialisering, dat onvermijdelijk de vraag naar boven komt: wat is nog echt? Waar spreekt nog waarheid uit? Wat biedt hoop en vertroosting?’

Het resultaat is een uitgave waarin schrijvers, musici, dichters, filosofen, historici, acteurs en andere denkers antwoord geven op deze vraag en hun keuze toelichten. Het is een zeer divers boek geworden met fragmenten uit gedichten, romans en toneelstukken en beschrijvingen over muziek, films, schilderijen en balletvoorstellingen.

Het bevat meer dan 40 bijdragen van o.a. Marlene Dumas, Wende Snijders, John Gray, Hans Croiset, Adam Zagajewski, Marjolijn Februari, Eric Schneider, Ton Koopman en Fritz Stern.

Een volledige inhoudsopgave is terug te vinden op de website van het Nexus Instituut.

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer