Agenda

Nationaal Declamatie Concours

Op 29 januari, Gedichtendag, organiseert Amsterdam Wereldboekenstad in samenwerking met de AVRO en Stichting Lezen, de Aftrap van het Nationaal Declamatie Concours. Twaalf weken lang kan het publiek meedoen aan deze landelijke poëzie voordrachtwedstrijd. Wekelijks wordt er in het AVRO radioprogramma AVRO Sandwich aandacht aan deze wedstrijd besteedt (elke zondag, van 9:00 tot 12:00 uur, Radio 2). De Finale vindt plaats op zondag 19 april, tijdens de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad. De spelregels om mee te doen aan dit concours zijn hier te downloaden.

Programma 29 januari:
12:00-14:0 uur: op de Dappermarkt (Dapperplein) declameren Thomas Möhlmann, Mustafa Stitou, Hagar Peeters (genomineerd voor de titel Dichter des Vaderlands) en Ted van Lieshout afwisselend eigen gedichten. Drama- en poëziedocent Jacques Brooijmans geeft een openbare declamatieles. Het publiek wordt ook uitgenodigd een gedicht voor de camera voor te dragen.
15:00-17:00 uur: op het Waterlooplein (bij de aanlegsteiger tussen de Jodenbreestrat en de Amstel) dragen Mustafa Stitou, Tsead Bruinja (genomineerd voor de titel Dichter des Vaderlands), Anneke Brassinga en Ted van Lieshout eigen gedichten voor. Drama- en poëziedocent Jacques Brooijmans geeft een openbare declamatieles. Hans Smit (Presentator kunst- en cultuurprogramma AVRO Opium en bekend als presentator Jeugdjournaal) presenteert het programma.

Landelijke poëzievoordrachtwedstrijd
Tijdens het Nationaal Declamatie Concours ? van 29 januari tot en met 19 april 2009 – kan iedereen op de website www.declamatieconcours.avro.nl (vanaf 29 januari online!) filmpjes uploaden waarin in maximaal één minuut een gedicht wordt gedeclameerd. Ook kunnen gedichten worden ingesproken op de speciale gedichten voicemail. Er zijn twee categorieën: 8-15 jaar en 15+. Bezoekers van de website kunnen stemmen op hun favoriete voordracht. Een deskundige jury, onder aanvoering van dichter (en initiatiefnemer van het concours) Ted van Lieshout bepaalt wie er in de finale komt. Via de website kunnen bezoekers een wildcard uitdelen aan populaire inzendingen die de jury niet heeft uitgekozen. Ook deze deelnemers staan op 19 april in de finale.
Op 19 april vindt de finale plaats tijdens de live uitzending van AVRO Sandwich. De finalisten treden dezelfde dag op tijdens een van de programma’s van de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad.

Beste gedichten in De Sandwich
Wekelijks wordt er in het AVRO Radioprogramma AVRO Sandwich (elke zondag van 9.00 ? 12.00 uur op Radio 2) aandacht aan de wedstrijd besteed. Presentator en cabaretkenner Jacques Klöters laat daarin grenzeloze muziek horen die past bij het zondagochtendgevoel. Al meer dan tien jaar begint presentator Klöters elk uur zelf met het voordragen van een gedicht. Tot en met de Finale van het Nationaal Declamatie Concours op 19 april zijn de beste inzendingen tijdens het radioprogramma te horen.