2 juni 2010

Moorddiner – Mohana van den Kroonenberg

Op 30 mei jl. werd in boekhandel Buddenbrooks in Den Haag het boek Moorddiner gepresenteerd, het debuut van beeldend kunstenaar en Literair Nederland-redacteur Mohana van den Kroonenberg. Paul Beers, o.a. bekend van zijn Gombrowicz- en Celanvertalingen hield een toespraak.

Beers en Van den Kroonenberg kwamen met elkaar in contact naar aanleiding van hun gezamenlijke liefde voor het werk van Gombrowicz. Na verloop van tijd bleek Van den Kroonenberg verhalen te schrijven en vroeg Beers om zijn reactie. Hij reageerde kritisch positief en opbouwend tot zij hem het verhaal De amanuensis liet lezen. Toen was hij voorgoed verkocht. Zijn reactie – per mail- over dit verhaal las hij bij de presentatie voor:

‘Gisteren De amanuensis aan Carla voorgelezen, en ik ben overdonderd. Het is voor mij verreweg het beste dat je tot nu toe gemaakt hebt. Het drijft niet meer alleen op een groteske situatie, maar het heeft diepte, geheimzinnigheid en bovendien een plot. Het is verrassend, en tragisch, en ingenieus, op het eind zorg je weer voor nieuwe verrassingen: de Rosalindes gaan door elkaar lopen. Ik sta paf. Iemand die dit kan (bedenken) is werkelijk een schrijver. Dit is een verhaal dat elk tijdschrift volgens mij zou plaatsen. Wat een belofte! En je weet dat ik het meen, omdat ik mijn eerdere bedenkingen ook openlijk uitsprak.’

De uitgever heeft ook andere literaire kopstukken vóór publicatie de bundel laten lezen:

‘Ik herkende direct een oorspronkelijke toon, een ongekunstelde manier van schrijven. Je wordt als lezer aangesproken en van begin tot eind vastgehouden, zonder dat de tekst clichématig wordt. En een compliment voor ‘bruidspijn’. Wat een mooi woord, ik heb nog in het woordenboek gekeken, maar nee, deze schrijfster heeft de taal verrijkt.’ Kees van Beijnum

‘Het is of je een ver land binnenzeilt, bijna de kust ramt, maar het is Nederland.’
D. Hooijer, winnares Libris Literatuurprijs 2008

Mohana van den Kroonenberg (1967) is beeldhouwer en schreef verhalen voor o.a. Tirade, Parmentier en Elle.

 

Moorddiner

Auteur: Mohana van den Kroonenberg
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot (mei 2010)
Prijs: € 16,-

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer