Agenda

Masterclass Literair Recenseren

Literair Nederland – een der oudste en grootste  recensiesites van Nederland – organiseert i.s.m. Het Literatuurhuis in Utrecht een tweedaagse masterclass ‘Literair recenseren’. De masterclass wordt gegeven in Het Literatuurhuis in Utrecht door Arjen Fortuin en Jaap Goedegebuure (literatuur) en als gast Kiki Coumans (poëzie.)

Arjen Fortuin (NRC Handelsblad)
‘Een goede recensie is boven alles een goed stuk. Een recensent heeft het niet goed of fout; een boek is geen kruiswoordpuzzel.De recensent schrijft niet voor schrijvers of andere critici, maar voor lezers. De criticus is een voorproever zonder vrees.’

Jaap Goedegebuure (o.m Trouw)
‘Een criticus haalt zijn gelijk, als hij dat al ooit zou kunnen krijgen, door de overtuigingskracht waarmee hij sterke en zwakke plekken aanwijst, een patroon van ideeën blootlegt, waanideeën ontmaskert, verbanden en verwantschappen zichtbaar maakt. Hoe persoonlijk van toon en inzet ook, een recensie kan niet buiten de tekst van het besproken boek om.’

Kiki Coumans (poëzierecensent Awater)
‘Een goede recensent is iemand met een scherpe blik en een genuanceerd oordeel. Een goede recensie maakt je eigenlijk altijd benieuwd naar het besproken boek, ongeacht het oordeel.’

Theorie en praktijk
Tijdens de master zal onder andere stil gestaan worden bij de volgende vragen: Wat zijn de noodzakelijke elementen van een recensie; Wat kun je wel en wat kun je niet opschrijven?; Hoe schrijf je over poëzie?; Heb je als recensent plichten?; Hoe kun je jezelf verbeteren als recensent?

Voorafgaand aan de master wordt een opdracht ‘recensie schrijven’ gegeven, die tijdens de master besproken zal worden.  Vooraf worden de deelnemers hierover geïnformeerd.

De kosten zijn €175,- (lunches en borrel inbegrepen).  Na deze master kan je eventueel aan de slag als recensent bij bijvoorbeeld Literair Nederland.

De masterclass staat open voor een ieder die door opleiding en/of veel leeservaring verstand heeft van literatuur, en zich wil bekwamen of verbeteren in het schrijven van literaire recensies.

Inschrijving gesloten! 

 

 

 

22 oktober 2016
t/m
29 oktober 2016
Aanvang: 10.00 - 16.00
Het Literatuurhuis, Oudegracht 237 ,Utrecht
Kosten: €175 (voor 2 dagen, lunches en afsluitende borrel inbegrepen)