Manon Uphoff wint Opzij Literatuurprijs

De Opzij Literatuurprijs, voorheen de Annie Romijnprijs en vernoemd naar Annie Romijn-Verschoor(1895-1978), is dit jaar toegekend aan Manon Uphoff voor haar novelle De ochtend valt. Volgens de jury laat Uphoff de lezer ‘in verwarring  maar zonder onbevredigend gevoel achter’. En wordt de lezer door haar schrijfstijl op ‘gruwelijke en tedere wijze meegesleept in een moeras van suggestie’.

De Opzij Literatuurprijs werd in 1979 als tweejaarlijkse prijs ingesteld voor een literair werk dat bijdraagt aan de ontplooiing, bewustwording en emancipatie van vrouwen en wordt sinds 2008 jaarlijks aan een Nederlandstalig schrijfster uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Joke Smit ( in 1979 de eerste winnares), Helga Ruebsamen, Minke Douwezs,  Doeschka Meijsing en vorig jaar Hanna Bervoets.  

De prijs, waaraan een bedrag van 5000 euro verbonden is, is inmiddels uitgereikt tijdens het programma Opium Night Live zaterdagavond 20 april. De overige genomineerden waren Esther Gerritsen (Dorst), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Nelleke Noordervliet (Vrij man) en Hannah van Wieringen (De kermis van Gravezuid).

De jury, onder voorzitterschap van  Inez Weski, bestond uit Yra van Dijk (docent Universiteit van Amsterdam), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer), Lies Schut (De Telegraaf) en Margriet van der Linden (Opzij).

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer