22 april 2013

Manon Uphoff wint Opzij Literatuurprijs

De Opzij Literatuurprijs, voorheen de Annie Romijnprijs en vernoemd naar Annie Romijn-Verschoor(1895-1978), is dit jaar toegekend aan Manon Uphoff voor haar novelle De ochtend valt. Volgens de jury laat Uphoff de lezer ‘in verwarring  maar zonder onbevredigend gevoel achter’. En wordt de lezer door haar schrijfstijl op ‘gruwelijke en tedere wijze meegesleept in een moeras van suggestie’.

De Opzij Literatuurprijs werd in 1979 als tweejaarlijkse prijs ingesteld voor een literair werk dat bijdraagt aan de ontplooiing, bewustwording en emancipatie van vrouwen en wordt sinds 2008 jaarlijks aan een Nederlandstalig schrijfster uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Joke Smit ( in 1979 de eerste winnares), Helga Ruebsamen, Minke Douwezs,  Doeschka Meijsing en vorig jaar Hanna Bervoets.  

De prijs, waaraan een bedrag van 5000 euro verbonden is, is inmiddels uitgereikt tijdens het programma Opium Night Live zaterdagavond 20 april. De overige genomineerden waren Esther Gerritsen (Dorst), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Nelleke Noordervliet (Vrij man) en Hannah van Wieringen (De kermis van Gravezuid).

De jury, onder voorzitterschap van  Inez Weski, bestond uit Yra van Dijk (docent Universiteit van Amsterdam), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer), Lies Schut (De Telegraaf) en Margriet van der Linden (Opzij).

 

Recent

25 september 2017

Een waardig gedragen ongeluk

24 september 2017

What's in a design

22 september 2017

Modiano's spel met de lezer

20 september 2017

In de huid van een leeuwin

Literair Nederland - 10 jaar geleden

08 oktober 2007

Als er een boek is, dat je zeker gelezen moet hebben, dan is het De Acht van Katherine Neville. Niet omdat het verhaal zo goed en fantastisch is geschreven, maar de manier waarop de schrijfster geschiedkundige feiten en personages met fantasie heeft gemengd, is gewoon verbazingwekkend.

Het boek gaat over een schaakspel met magische krachten. Al eeuwenlang gaat het gerucht dat wanneer het spel bij elkaar wordt gebracht en de formule van het spel ontrafeld wordt, het iemand heel machtig kan maken. In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar, maar die door het schaakspel met elkaar verbonden zijn. De eerste verhaallijn speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de roerige Franse revolutie. Abdijzuster Mireille de Remy krijgt op een dag een heel belangrijke taak van de abdis.

Lees meer