Agenda

Macbeth heeft echt geleefd – Pieter Steinz

Een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden. 

‘Uilenspiegel, Robin Hood, Don Juan ? hun namen zijn spreekwoordelijk geworden. Maar wie realiseert zich dat ze echt hebben geleefd?

Op zoek naar historische figuren die niet weg zijn te denken uit de westerse cultuurgeschiedenis bezocht Pieter Steinz het bos van Macbeth, de burcht van Vlad Dracula, het graf van Koning Arthur en de stad waar Rabbi Löw zijn Golem kneedde. Hij vond ridder Roeland in de besneeuwde pas van Roncesvalles, Wilhelm Tell in de stortregen bij het Vierwoudstrekenmeer, Leonidas en zijn 300 Spartanen in zinderend Thermopylae. Door Italië, Ierland, Duitsland en Spanje volgde hij het spoor van de enige vrouwelijke paus, de middeleeuwse abt die de Nieuwe Wereld ontdekte, de Leugenbaron, de Nibelungenhelden, de alchemist die zijn ziel aan de duivel verkocht, en niet te vergeten de grootste vrouwenversierder aller tijden.’

Op 29 maart organiseert Spui25 een avond rond dit boek.

Fik Meijer zal een korte reactie geven op de inleiding van Pieter Steinz. Hierna zal Margot Dijkgraaf met Pieter Steinz en Fik Meijer in gesprek gaan over de literaire zoektocht door Europa.

Pieter Steinz (1963) studeerde geschiedenis en Engels; hij werkt als chef Boeken van NRC Handelsblad en als boekbespreker van de zaterdagse Tros Nieuwsshow.

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.

Margot Dijkgraaf (1960) studeerde o.a. Frans in Amsterdam en Parijs en werkte bij diverse culturele en literaire instellingen. Sinds 1988 is ze literair criticus voor NRC Handelsblad.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven.

Dinsdag 29 maart, 17.00 – 19.00 uur
Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Macbeth heeft echt geleefd

Auteur: Pieter Steinz
Verschenen bij: Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Prijs: € 24,95