Agenda

Maandag 21 november / Hans Fallada onderwerp van gesprek

Naar aanleiding van het verschijnen van de herziene vertaling van Wat nu, kleine man? gaan Bas Heijne en Georg Diez met uitgever Christoph Buchwald in gesprek over het enorme succes van de schrijver Hans Fallada.

 
Hans Fallada (Greifswald 1893 – Berlijn 1947) heette in werkelijkheid Rudolf Ditzen. Op zijn achttiende belandde hij voor het eerst in de gevangenis omdat hij op een kamergenoot had geschoten, later zat hij meerdere keren vast vanwege drugs, diefstal en poging tot moord op zijn echtgenote. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman Bauern, Bonzen und Bomben. In 1932 volgde Wat nu, kleine man?. Deze roman, die in meer dan twintig talen werd vertaald, maakte hem wereldberoemd. Kort na het inleveren van het manuscript van Iedereen sterft in eenzaamheid (Alleen in Berlijn) in 1947 stierf Fallada. Zijn leven was getekend door ellende, drugs en alcohol. Hij bracht niet alleen jaren door in gevangenissen, maar ook in psychiatrische inrichtingen, en hij stierf aan een overdosis morfine. Falada’s romans raakten de zenuw van zijn tijd. Zijn werk werd door de nazi’s verboden. Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Iedereen sterft in eenzaamheid (1947) en De drinker (1950).
‘Fallada may deserve to be labeled a colorful character.’ (The Times). Zijn romans raakten de zenuw van de tijd en werden door de nazi’s verboden. Sinds meerdere jaren worden zijn boeken wereldwijd opnieuw uitgegeven en geprezen.

BasHeijne (1960) is vertaler,schrijver, en sinds 1991 columnist bij het NRC Handelsblad. Zijn laatste boek, Moeten wij van elkaar houden? Het populisme ontleed (2011),is een geëngageerd pleidooi voor het humanisme.

Georg Diez (1969) is een journalist uit Berlijn en werkt onder meer voor Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Der Spiegel, Die Zeiten Süddeutsche Zeitung. In zijn ontroerend autobiografisch essay Der Tod meiner Mutter (2009) beschrijft hij hoe zijn moeder(1935-2005) vocht tegen kanker.

Christoph Buchwald (1951) is sinds 40 jaar Fallada lezer en uitgever bij uitgeverij Cossee
Maandag 21 november: 20.00 uur
Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Voertaal: Engels en Duits
Toegang:€ 5,00 | met korting: € 3,00
Reserveren: 020 5312900 of
info@amsterdam.goethe.org