Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2010

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010 is onlangs bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria.

De Libris Geschiedenis Prijs (voorheen: De Grote Geschiedenis Prijs) is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NPS/VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van € 20.000.

Eind augustus wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd en buigt de jury zich over de uitverkiezing van de winnaar.

De jury van 2010 wordt gevormd door: Ruth Oldenziel, Amerikadeskundige en hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven; Henk Wesseling, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden; Carla Boos, eindredacteur NPS-televisie; Martin Sommer, chef parlementaire redactie van de Volkskrant, en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

Juryvoorzitter is dit jaar Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Op 23 oktober 2010 wordt de Libris Geschiedenisprijs 2010 uitgereikt door prof. dr. Paul Schnabel tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer