Agenda

Literaire brunch met E. du Perron in Den Haag

De Literaire Brunch is gewijd aan de criticus, dichter en romanschrijver E. du Perron (1899-1940). Hoofdspreker is Du Perronbiograaf Kees Snoek, hoogleraar aan de Sorbonne. Daarbij zal cultuurwetenschapper Mathijs Sanders  het literaire klimaat in het interbellum schtesen, de periode waarin Du Perron bij uitstek literair actief was. Vanzelfsprekend wordt er voorgelezen uit het werk van Du Perron door acteur Piet van der Pas.

Het land van herkomst is Du Perrons bekendste werk, geschreven begin jaren dertig in Parijs. Vanuit de actuele situatie daar rekende hij af met zijn jeugd als zoon van een machtig grootgrondbezitter in Indië. Hij doet dat vooral door gesprekken op te voeren tussen zijn hoofdpersonage en bevriende schrijvers waarin schrijvers als Ter Braak, Slauerhoff, Greshof en Malraux te herkennen zijn.

Met zijn ouders verhuist Du Perron in 1921 naar Europa, eerst naar Frankrijk en later naar België. De 22jarige Du Perron voelt zich vooral thuis in Parijs waar hij zich dankzij vaders rijkdom aan de literatuur kan wijden en vrienden maakt onder Franse, Nederlandse en Belgische kunstenaars.

Van 1936 tot 1939 is Du Perron met vrouw en kind terug in Indië waar hij onder meer leven en werk van de door hem bewonderde Multatuli bestudeert. Du Perron sterft aan een aanval van angina pectoris op de dag van de capitulatie, 14 mei 1940, de dag waarop zijn vriend Menno Ter Braak een einde aan zijn leven maakte.

Kees Snoek is hoogleraar Nederlandse cultuur en letterkunde aan de Sorbonne en schrijver van ‘E. du Perron. Het leven van een smalle mens. Hij heeft een tijd gedoceerd in Indonesië aan de Universitas Indonesia. Hij besloot daar zijn proefschrift te wijden aan Du Perrons Indische jaren, met name de periode 1936-1939, toen Du Perron terug was in zijn geboorteland.

Mathijs Sanders is universitair docent Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij brengt onder de titel ‘Europese papieren’ het intellectueel grensverkeer tijdens het interbellum in kaart. Nederlandse dichters en denkers onderhielden zich met buitenlandse geestverwanten over grote kwesties als politieke radicalisering, economische malaise en aanzwellende migratiestromen

 

 

18 juni 2017
Aanvang: 11.00 - 13.15 uur; entree: € 17,50 incl. brunch
Haagse Schouwburg Korte Voorhout 3
Den Haag