6 juli 2012

Literair tijdschrift Das Magazine en nrc.next zijn samenwerkingsverband aangegaan

Het jonge literair tijdschrift Das Magazin is een samenwerkingsverband aangegaan met nrc.next. Vandaag (6 juli) is de eerste 24-pagina’s-tellende editie verschenen met hoogtepunten uit de eerste twee nummers van Das Magazin. Beide partijen presenteerden ‘het grootste literaire tijdschrift van Nederland’ in een oplage van ruim 80.000 exemplaren. Daniël van der Meer en Toine Donk zijn de bedenkers van Das Magazin. Donk: ‘We doen wat we zelf interessant vinden, zonder de last van een verleden of een literaire stroming.’

Das Magazin werd in 2011 opgericht. Het nulnummer, met als thema De Mislukking, kwam op 1 september 2011 in gelimiteerde oplage uit. Toine Donk en Daniël van der Meer ontmoetten elkaar op het boekenbal 2011, beiden rondlopend met het idee voor een jong, opgetogen literair tijdschrift. Het eerste nummer werd volledige gecrowdfund. In 2012 verschenen de eerste twee nummers. De eerste editie was binnen een maand uitverkocht; de tweede verscheen daarop in hogere oplage. Een keur aan nationale en internationale auteurs – gevestigde namen en debutanten – werkten aan het blad mee: o.a. Chad Harbach, Jan van Mersbergen, James Franco, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen, Joost de Vries, Remco Campert, Jan Jaap van der Wal, A.H.J. Dautzenberg en Hanna Bervoets.

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van nrc.next: ‘Ontlezing, omvallende boekhandels, alles “kort, kort, kort”: wie begint in het hapsnaptijdperk in hemelsnaam een literair tijdschrift? Zo werd ook over nrc.next gesproken toen deze krant, in een tijd van dalende oplages, opgericht werd. Maar next is een succes geworden en we hopen dat Das Magazine dat ook wordt. Aan de missie van het tijdschrift om talentvolle schrijvers bekend te maken bij een jonger publiek, draagt nrc.next in ieder geval graag een steentje bij.’

Naast publicatie in de nrc.next bijlage, blijft de reguliere uitgave van Das Magazin met het kenmerkende linnen omslag en opmerkelijke opmaak bestaan, met daarin de best bewaarde geheimen die niet in nrc.next-bijlage verschijnen.

Luister hier naar het gesprek dat Wim Brands met Daniël van der Meer en Toine Donk  had op 30 juni j.l. over Das Magazine en het huidige klimaat rond literaire tijdschriften.

Abonnementen zijn te krijgen via www.dasmag.nl, losse exemplaren bij de boekhandel.
Een abonnement op nrc.next is te krijgen via www.nrcnext.nl.

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer