Agenda

Literair salon: Bart Meuleman over popmuziek

Waarom is het zo moeilijk om over popmuziek te schrijven? Dichter, essayist en theatermaker Bart Meuleman publiceerde onlangs de essaybundel De donkere kant van de zon. Met presentator en popkenner Luc Janssen praat hij over zijn fascinatie voor een aantal bijzondere figuren uit de popgeschiedenis.

De donkere kant van de zon:
Waarom is het zo moeilijk om over popmuziek te schrijven? Het heeft te maken met schaamte, zegt Bart Meuleman. Want popmuziek gaat over een ordinaire kick, een roes die naar believen opgezocht en herhaald kan worden. Schrijven over popmuziek is daarom schrijven over overgave.
In zijn essays over onder andere Dusty Springfield, The Beach Boys, Joy Division en David Bowie benadert Meuleman zijn muzikale helden vanuit verrassende invalshoeken. Hij ontrafelt de rollen die zij spelen, legt dubbelzinnigheden bloot en laat zien hoe popmuziek verbonden is met de wereldse realiteit waaruit ze voortkomt. Zo vormt deze rijke bundel een kleine archeologie van de populaire cultuur.

Bart Meuleman (1965) is theatermaker en schrijver. Hij debuteerde in 1997 met de bundel Kleine criminaliteit bij uitgeverij Amerika. Voor zijn dichtbundel Hulp (2004) ontving hij het Charlotte Köhler Stipendium. De bundel werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs en voor de VSB Poëzieprijs. Voor kinderen schreef hij een reeks boeken over mijnheertje Kokhals en onlangs verscheen een essaybundel over popmuziek: De donkere kant van de zon.

Organisatie: Het beschrijf, HOB, OPB, in het kader van de Dag van de Student
Datum: Woensdag 14 oktober, 12.30 uur
Plaats: Passa Porta, Brussel.
Reserveren: www.passaporta.be