Agenda

Zoektocht naar een excuus om te falen

De achtste lezing in de cyclus over het ‘ware’ leven wordt gebracht door schrijver-dichter David Mulder op zondag 18 december in filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem-Antwerpen.

In de laatste roman van Mulder, Pooldrift is een jonge westerling vruchteloos op zoek naar een ideaal om voor te vechten. De hoofdpersoon brengt zijn gemoed het liefst in een sluimertoestand. Hij slijt zijn dagen op een eiland, ver weg van de verantwoordelijkheden die hem in zijn thuisland te veel werden. Pogingen tot zelfanalyse verzanden in beschuldigingen aan het adres van anderen, die hij verantwoordelijk houdt voor zijn waterige persoonlijkheid. Als hij met zijn Afrikaanse vriend een reis door de binnenlanden van het eiland onderneemt, op zoek naar een verlichte meester, blijkt hoezeer hij daadkracht mist. Zijn avontuurlijke speurtocht naar antwoorden leidt tot een schokkende ontknoping. Maar wat wil de jonge schrijver ons hiermee duidelijk maken? Zoeken wij niet allemaal graag een excuus om te falen?

David Mulder (1970) werkt als freelance journalist, schrijver en schrijfdocent. Graag laat hij zich inhuren als zogenaamde ‘sneldichter’. David Mulder schreef Bruiloften en partijen (2003), Hexum (2007), Aartsrivalen (2008) en Pooldrift (2010). Met het kunstproject Turf Turf, dat van 1 januari tot 31 december 2011 duurt, wil hij al zijn dagelijkse handelingen turven. Iedere dag. De hele dag. Hoe lang hij slaapt, wat hij eet, wie hij bezoekt. Begin 2012 volgt een tentoonstelling met een grote hoeveelheid statistiekeken over zijn leven.

Streven naar het ware leven
Wat is het ware leven? En hoe realiseer je zo’n waarachtig bestaan? Moet een waar leven geslaagd zijn, of zou bij uitstek een gehavend bestaan waarachtig zijn? Het zijn maar enkele van de vele vragen die een antwoord kunnen krijgen in de lezingencyclus Streven naar het ware leven. Het thema van deze uitzonderlijke lezingencyclus heeft een meervoudige betekenis. Het ware leven kan gelezen    worden in de betekenis van het ‘echte’ leven – het banale bestaan in de    realiteit van elke dag. Maar ook in de betekenis van een waarachtig leven: een doordachte, eventueel contemplatieve levensloop op basis van hoge    ethische standaarden, ofwel in de betekenis van een doorleefd bestaan waarin ook rekenschap wordt afgelegd aan anderen en de omgeving.

zondag 18 december 2011 – 11:00
Filosofiehuis Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem (Antwerpen)
www.hetzoekendhert.be
€ 7,00 reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com, +32 (0)473 68 66 65