Agenda

Lezing over Henriette Roland Holst door Elsbeth Etty

Agenda

Op 21 november jongstleden was het 60 jaar geleden dat de in Noordwijk geboren schrijfster, dichteres en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) is overleden. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, heeft de  Stichting Schrijvers Pantheon in opdracht van de gemeente Noordwijk een drietal projecten  georganiseerd waaronder een tentoonstelling in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk die loopt tot 31 december 2012. En daar zal Elsbeth Etty een lezing geven over deze veelzijdige vrouw.

Henriette Roland Holst was een zeer bevlogen vrouw die iets wilde betekenen voor de wereld waarin zij leefde. Zij gebruikte haar talent voor het schrijven van poëzie, literatuur en (journalistieke) teksten om haar stem te laten horen. Zij behoort tot de meest vereerde vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Tijdgenoten typeerden haar als ‘onze grootste dichteres’ en beschouwen haar tevens als profeet, wegbereider en mythisch figuur.

Elsbeth Etty is cum laude gepromoveerd op Roland Holst en heeft met de biografie Henriette Roland Holst 1869-1952. Liefde is het leven niet de Gouden Uil en de Busken Huetprijs gewonnen en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.  Etty heeft met haar biografie de vrouw achter de mythe zichtbaar gemaakt. Tijdens de lezing zal zij elementen uit de Noordwijkse periode uit het leven van Roland Holst belichten en nader ingaan op de ontwikkelingen in haar leven die haar maakte tot de historische figuur die zij nu is.

 

Di. 11 december
Bibliotheek, Akkerwinde 1a, te Noordwijk,
Toegang € 5,00 per persoon (inclusief drankjes)
Inloop om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
T 071 361 17 10
Graag vooraf reserveren via www.schrijverspantheon.nl