Agenda

Lezing Nelleke Noordervliet zondag 6 mei Teylers museum Haarlem

door Ingrid van der Graaf

Nelleke Noordervliet geeft zondag 6 mei een lezing over haar over twee weken te verschijnen roman Vrij man. Het boek vertelt het verhaal van de 17de-eeuwse jurist, arts en dubbelspion Menno Molenaar. De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Hulde! Verering in de Gouden Eeuw.

Zondag 6 mei is de laatste dag van de tentoonstelling. In de expositie bieden 17de-eeuwse penningen in combinatie met schilderijen, tekeningen en prenten een fascinerend inzicht in de rijke cultuur van de Gouden Eeuw.

Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met de roman Tine of De dalen waar het leven woont, en publiceerde vervolgens veelgeprezen romans als Het oog van de engel, De naam van de vader, Uit het paradijs, Pelican Bay, Snijpunt en Zonder noorden komt niemand thuis, verhalen en novellen die bijeengebracht werden in Veeg teken, en essay in De plaats van de geestdrift. In 2005 verscheen Altijd roomboter, een fascinerende mengeling van familiegeschiedenis, non-fictie en fictie.
Noordervliets werk is meermaals genomineerd en bekroond en werd in verschillende talen vertaald.

De roman Vrij man gaat over de Rotterdammer Menno Molenaar die in vier werelden leeft: die van de Engelse lakenreder Dixon en diens naar liefde hunkerende vrouw, de radicale vrienden rondom Spinoza, de Haagse politieke kringen rond Johan de Witt en het volk aan de zelfkant – werelden die zich moeilijk laten combineren. Hij maakt zich los van godsdienst en traditie, maar heeft nog geen nieuw kompas. Als Dixon hem dwingt tot spioneren voor de Engelsen, komt het tot een confrontatie. Menno Molenaar vlucht naar de Nieuwe Wereld, waar hij zijn ideeën over vrijheid in praktijk wil brengen. Maar idealen zijn weerbarstig en het verleden laat zich niet ontkennen.

Noordervliet plaatst zichzelf midden in het boek en maakt de lezer deelgenoot van het schrijfproces. Wie is Menno Molenaar? Kan zij hem begrijpen door de laag van de eeuwen heen? Ze roept getuigen op, historische personages als Lieuwe van Aitzema en Adriaan Koerbagh, maar ook fictieve. Nu eens behoedzaam, dan weer geïrriteerd ontfutselt zij aan haar hoofdpersoon informatie.

In de tentoonstelling komen de belangrijkste en meest opmerkelijke verhalen en personen uit deze tijd aan bod. Uniek is dat deze onderwerpen voor het eerst bekeken worden vanuit 17de-eeuwse penningen, waarvan een groot deel afkomstig is uit de eigen collectie van Teylers Museum. De penningen worden aangevuld met een aantal bijzondere schilderijen, prenten en voorwerpen uit andere musea.

 

Toegang: 3 euro
Reserveren is mogelijk via reserveringen@teylersmuseum.nl.
Vrij man is vanaf 16 mei overal te koop voor € 24,95 (gebonden editie) of 19,95 (paperback). 

Foto auteur: Harry Cock