Lezing: Het 'andere ik' van Proust : tussen Ruskin en dokter Sollier

Op 10 maart a.s. houdt Edward Bizub een lezing over Proust. Volgens Proust is een boek het voortbrengsel van ‘een ander ik’. In Op zoek naar de verloren tijd is sprake van een dubbel discours, aan de ene kant literair, beïnvloed door met name Ruskin, aan de andere kant wetenschappelijk. Dit laatste komt voort uit de psycho-therapeutische kuur die Proust volgde bij dokter Sollier in Boulogne-sur-Seine. Deze kuur is van beslissend belang geweest voor het ontstaan van de Recherche. Dokter Sollier was een prefreudiaan, hij praktiseerde de ‘persoonlijkheidsregressie’, uitgaande van de splijting van het bewustzijn – een verschijnsel dat indertijd veel besproken werd door filosofen als Taine en Ribot. Maar het werd het eerst klinisch geobserveerd door artsen, met name door de vader van de auteur, Adrien Proust. Dit begrip is nauw verwant met de willekeurige herinnering van Proust.

Edward Bizub doceerde Engels aan het Collège de Saussure in Genève en Vergelijkende Literatuurwetenschap aan de Universiteiten van Genève en Lausanne. Hij promoveerde in 1980 aan de Sorbonne op een proefschrift over de tijd in het toneel van Beckett en in 1988 bij George Steiner aan de Universiteit Genève over de verhouding van Proust tot Ruskin. Naast vele artikelen publiceerde hij o.a. La Venise intérieure: Proust et la poétique de la traduction (La Baconnière, Neuchâtel, 1991) en Proust et le moi divisé.

Zaterdag 10 maart 2012
Institut Français, Vijzelgracht 2A
Aanvang: 15.00 uur

Deze middag wordt georganiseerd door de Marcel Proust Vereniging in samenwerking met het Institut Français des Pays-Bas.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer