Lezing: Het 'andere ik' van Proust : tussen Ruskin en dokter Sollier

Op 10 maart a.s. houdt Edward Bizub een lezing over Proust. Volgens Proust is een boek het voortbrengsel van ‘een ander ik’. In Op zoek naar de verloren tijd is sprake van een dubbel discours, aan de ene kant literair, beïnvloed door met name Ruskin, aan de andere kant wetenschappelijk. Dit laatste komt voort uit de psycho-therapeutische kuur die Proust volgde bij dokter Sollier in Boulogne-sur-Seine. Deze kuur is van beslissend belang geweest voor het ontstaan van de Recherche. Dokter Sollier was een prefreudiaan, hij praktiseerde de ‘persoonlijkheidsregressie’, uitgaande van de splijting van het bewustzijn – een verschijnsel dat indertijd veel besproken werd door filosofen als Taine en Ribot. Maar het werd het eerst klinisch geobserveerd door artsen, met name door de vader van de auteur, Adrien Proust. Dit begrip is nauw verwant met de willekeurige herinnering van Proust.

Edward Bizub doceerde Engels aan het Collège de Saussure in Genève en Vergelijkende Literatuurwetenschap aan de Universiteiten van Genève en Lausanne. Hij promoveerde in 1980 aan de Sorbonne op een proefschrift over de tijd in het toneel van Beckett en in 1988 bij George Steiner aan de Universiteit Genève over de verhouding van Proust tot Ruskin. Naast vele artikelen publiceerde hij o.a. La Venise intérieure: Proust et la poétique de la traduction (La Baconnière, Neuchâtel, 1991) en Proust et le moi divisé.

Zaterdag 10 maart 2012
Institut Français, Vijzelgracht 2A
Aanvang: 15.00 uur

Deze middag wordt georganiseerd door de Marcel Proust Vereniging in samenwerking met het Institut Français des Pays-Bas.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer