Agenda

Lezing 11 mei – Literatuur en Traumaverwerking – Arnon Grunberg

In samenwerking met het Soeterbeeck Programma organiseert Wintertuin op woensdag 11 mei 2011 een bijzondere lezing van Nederlands’  befaamde schrijver: Arnon Grunberg.
Aan de hand van een reeks belangwekkende boeken, of fragmenten hieruit, wordt de rol die literatuur kan spelen in de verwerking van een collectief trauma als WOII onderzocht.

Programma
In De zaak 40/61 schrijft Harry Mulisch dat sommige mensen genoeg hebben van de gruwelijke verhalen over de oorlog, dat weten ze nu wel. Over hen schrijft Mulisch: ‘Het kan niet geweten worden.’ Moet literatuur aan het trauma van de oorlog blijven herinneren? Zo ja, hoe dan? En hoe verhoudt literatuur zich tot therapie? Grunberg leest een kort verhaal voor waarin deze vragen het uitgangspunt vormen. Kan en moet literatuur de ervaring van dit collectieve trauma overdragen aan een nieuwe generatie? Cultuurtheoloog Marc De Kesel geeft een inleiding over het thema. Hij is onderzoeker Theorie van religie, ethiek en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en houdt zich in zijn werk onder meer bezig met de Holocaust.
Voorafgaand aan de lezing worden om 19.30 uur de winnaars van de schrijfwedstrijd ‘Schrijf van je af’ bekend gemaakt. Scholieren van middelbare scholen in Nijmegen en omstreken schreven korte verhalen over de verwerking van trauma’s. U bent uiteraard welkom hier ook bij te zijn. De genomineerden worden tijdens het bevrijdingsfestival in Nijmegen bekendgemaakt.

Lezing
Datum: woensdag 11 mei 2011
Tijd: 20.00-22.00 (19.30 uur prijsuitreiking)
Entree: € 9,50 / Medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- / Studenten € 5,-
Reserveren via: www.wintertuin.nl
Locatie: Radboud Universiteit te Nijmegen, Collegezalencomplex: CC1, Mercatorpad 1

Over Grunberg
Arnon Grunberg (Amsterdam 1971) is een van de belangrijkste jonge schrijvers van Nederland. Hij heeft vele prijzen gewonnen, zoals de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Vorig jaar ontving hij de Frans Kellendonkprijs voor zijn hele oeuvre. Bekende titels van Arnon Grunberg zijn onder meer Tirza, Blauwe maandagen en de in 2010 verschenen roman Huid en Haar. Oorlog en geweld zijn belangrijke thema’s in zijn werk.
Grunberg verbleef op eigen verzoek twee keer bij de Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij leidde in samenwerking met de Volkskrant en het ministerie van Defensie een ‘literair trainingskamp’ voor teruggekeerde soldaten uit Afghanistan die hun oorlogservaringen op schrift wilden stellen.