Letterkundig Museum prijs 'Hollandse Nieuwe' 2011

Het Letterkundig Museum heeft met de online expositie Ik Jan Cremer de hoofdprijs te pakken uitgeloofd door het televisieprogramma Hollandse Nieuwe. Bij de eerste ronde verkozen kunstliefhebbers het manuscript van Ik Jan Cremer al als één van de vijf beste aankopen van Nederlandse musea. Nu bestempelde het publiek met bijna 20.000 punten de presentatie rondom de aanwist tot dé beste.

In Hollandse Nieuwe van het AVRO-programma Kunstuur werd beoordeeld hoe musea een nieuwe aanwinst aan het publiek presenteren. Is die presentatie een prettige kijkdoos of een onneembare vesting voor de nieuwe kunstschat? Het Letterkundig Museum dong mee met de aankoop van het iconografische manuscript Ik Jan Cremer. Met dit boek knetterde Jan Cremer in 1964 de literatuur binnen. Nu, een kleine vijftig jaar later, brengt het Letterkundig Museum de schrijver, het boek en de hype van toen naar een heel nieuw niveau met een online expositie. Deze eerste social media-expositie van Nederland is brutaal, rebels en onconventioneel als Cremer zelf.  Maar net als bij de verschijning van Ik Jan Cremer zorgt de schrijver opnieuw voor controverse. Zo heeft Facebook Cremers persoonlijke profiel wegens ‘aanstootgevend gedrag’ tot tweemaal toe geblokkeerd. Gedrag dat in de jaren zestig al de conservatieven tegen de haren instreek zorgt blijkbaar nog steeds voor reuring.
Stap in de jaren zestig van Cremer en blader door de mooiste pagina’s van zijn manuscript. Lees Cremers opzienbarende ideeën voor een reclamecampagne en ervaar de opwinding die het boek teweegbracht.

 

De online expositie is t/m 31 december 2011 hier te bewonderen:
www.letterkundigmuseum.nl
http://jan-cremer.hyves.nl

 

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer