30 november 2011

Letterkundig Museum prijs 'Hollandse Nieuwe' 2011

Het Letterkundig Museum heeft met de online expositie Ik Jan Cremer de hoofdprijs te pakken uitgeloofd door het televisieprogramma Hollandse Nieuwe. Bij de eerste ronde verkozen kunstliefhebbers het manuscript van Ik Jan Cremer al als één van de vijf beste aankopen van Nederlandse musea. Nu bestempelde het publiek met bijna 20.000 punten de presentatie rondom de aanwist tot dé beste.

In Hollandse Nieuwe van het AVRO-programma Kunstuur werd beoordeeld hoe musea een nieuwe aanwinst aan het publiek presenteren. Is die presentatie een prettige kijkdoos of een onneembare vesting voor de nieuwe kunstschat? Het Letterkundig Museum dong mee met de aankoop van het iconografische manuscript Ik Jan Cremer. Met dit boek knetterde Jan Cremer in 1964 de literatuur binnen. Nu, een kleine vijftig jaar later, brengt het Letterkundig Museum de schrijver, het boek en de hype van toen naar een heel nieuw niveau met een online expositie. Deze eerste social media-expositie van Nederland is brutaal, rebels en onconventioneel als Cremer zelf.  Maar net als bij de verschijning van Ik Jan Cremer zorgt de schrijver opnieuw voor controverse. Zo heeft Facebook Cremers persoonlijke profiel wegens ‘aanstootgevend gedrag’ tot tweemaal toe geblokkeerd. Gedrag dat in de jaren zestig al de conservatieven tegen de haren instreek zorgt blijkbaar nog steeds voor reuring.
Stap in de jaren zestig van Cremer en blader door de mooiste pagina’s van zijn manuscript. Lees Cremers opzienbarende ideeën voor een reclamecampagne en ervaar de opwinding die het boek teweegbracht.

 

De online expositie is t/m 31 december 2011 hier te bewonderen:
www.letterkundigmuseum.nl
http://jan-cremer.hyves.nl

 

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

10 oktober 2017

Eindeloos gepieker

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer