Leestips voor de decembermaand – Carolien Lohmeijer

De ontheemden van Amin Maalouf
Ondanks het feit dat Libanon niet wordt genoemd in De ontheemden van de van oorsprong Libanese schrijver Amin Maalouf, is het ongetwijfeld de plek waar het verhaal zich afspeelt. Het boek is gebaseerd op de werkelijkheid; de thematiek is van alle tijden: wat doe je als je omgeving zodanig verandert dat je voor existentiële keuzes wordt gesteld?

De hoofdpersoon maakt deel uit van een hechte vriendenclub. Dat de leden daarvan zowel een christelijke, islamitische als joodse achtergrond hebben, is voor hen geen issue. Oorlog, politieke en religieuze conflicten zorgen er echter voor dat de vriendenclub uiteenvalt. Ieder kiest vervolgens zijn eigen weg. Maalouf schetst een warm beeld van deze verloren vriendschap en de levensgeschiedenis van de betrokkenen, en biedt inzicht in de worstelingen die een ieder heeft om te komen tot de keuzes die ze maken.

 

De laatkomerDe laatkomer van Dimitri Verhulst
In De laatkomer neemt een man op een ultieme manier wraak op zijn echtgenote. Hij wendt dementie voor en vanaf dat moment leidt hij haar en iedereen in zijn omgeving om de tuin. Het is nogal een beslissing die hij hiermee neemt want het heeft voor hemzelf ook verstrekkende gevolgen. Verhulst heeft een boek geschreven dat op punten triest, maar vooral ook heel geestig is.

 

De vluchtDe vlucht van Jesús Carrasco
De vlucht  is een rauw boek over de vriendschap van een jongen met een oude man. Noodgedwongen worden zij reisgenoten op een tocht door een onherbergzame, droge en verzengend hete omgeving. Beiden zijn op de vlucht voor dezelfde gewelddadige man. Het deed me denken aan De geverfde vogel van Jerzy Kosinski.

 

AnnaAnna. Ode aan een kattenstaart van Ru de Groen
Met grote nieuwsgierigheid heb ik lang op dit debuut gewacht. Het moest wel goed zijn, dat kon niet anders …. Maar zeker wist ik dat niet. Ik heb het vlak na verschijnen in één ruk uitgelezen. Ik was meer dan gerustgesteld. Het was goed. Anna is toegankelijk, herkenbaar, geestig, warm en ontroerend. Ik durf het nu volmondig aan te raden. Helemaal objectief ben ik misschien niet. Ru de Groen is mijn broer. Maar een mooi boek blijft het!

 

Pier en oceaanPier en oceaan van Oek de Jong
Pier en oceaan tot slot, boeit me grenzeloos. Langzaam lezen, genieten van de manier waarop De Jong de tijd en de sfeer in Friesland en Zeeland van vlak na de oorlog tot in de jaren 70 schetst, dat is wat ik doe. Ik heb het nog niet uit, soms kan ik doorlezen, soms niet. Maar dat maakt niet uit, het is elke keer weer een genot om verder te kunnen gaan.

 

door Carolien Lohmeijer

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer