Agenda

Leesclub Le Monde onderzoekt de wereldliteratuur

Waar te beginnen als je wilt kennismaken met literatuur buiten de grenzen van West Europa of de VS? Begin bij Leesclub Le Monde zou ik zeggen. Een initiatief van SLAA en de Volkskrant om eens een onbekend meesterwerk of een lokale literaire held voor het voetlicht te brengen, op zoek naar nieuwe perspectieven.

Iedere twee maanden selecteert een bekende schrijver een niet-westers boek dat de auteur met een vast leespanel en het aanwezige publiek zal bespreken. Deze keer koos Karin Amatmoekrim Een algemene theorie van het vergeten van de schrijver José Eduardo Agualusa (1960), geboren in Angola uit Portugese ouders.

Het boek speelt tijdens, maar vooral na de onafhankelijkheidstrijd in Angola eind 1975 en gaat over een vrouw die besloot – Ludovica Fernandes – zich in te metselen in haar flat in Luanda. Gedurende dertig jaar leefde zij als een kluizenaar, zich voedend met duiven en groenten uit de moestuin op het balkon. Dit verhaal vormt het uitgangspunt van deze unieke roman. José Eduardo Agualusa is een van de leidende literaire stemmen in Angola en andere Portugees sprekende landen. Met zijn romans won hij meerdere prijzen, Theorie van het vergeten stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2016.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Leesgids is Karin Amatmoekrim
Moderator: Andrea van Pol
Leespanel: Maarten Westerveen, Babs Gons en Lucia Kula.

 

Lees hier de recensie die Literair Nederland plaatste.
Tickets: via hier
Meer informatie: via hierhier en hier

 

 

26 maart 2017
Aanvang: 11.00
Paradiso - Weteringschans 6-8
Amsterdam