17 oktober 2012

Kronkelpaden van het geheugen – Kristien Hemmerechts

Gesignaleerd:

Bij Uitgeverij De Geus is onlangs Kronkelpaden van het geheugen van de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts verschenen. Hierin onderzoekt ze de werking van het geheugen.

Waarom dringen bepaalde beelden en gebeurtenissen uit het verleden zich telkens opnieuw aan ons op? Waarom blijven bepaalde uitspraken in ons geheugen ‘haken’? Is ons geheugen iets wat we ‘hebben’, of wat we ‘zijn’? In dit boek onderzoekt Hemmerechts deze intrigerende vragen. Ze laat zich daarbij leiden door haar eigen geheugen, én door dat van de directe nabestaanden van haar buurmeisje Mischa, moeder van twee jonge kinderen, die op veertigjarige leeftijd stierf aan leukemie. Verder komt Hemmerechts verrassende echo’s op het spoor tussen de oorlogsherinneringen van haar moeder en Het verdriet van België, de meesterlijke roman van Hugo Claus. En ze herleest het werk van haar overleden man, de dichter Herman de Coninck, als een daad van verzet tegen het grote vergeten.

Kronkelpaden van het geheugen

Auteur: Kristien Hemmerechts
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 21,50

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De kunst van het niets doen reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met leven.

Lees meer