Kronkelpaden van het geheugen – Kristien Hemmerechts

Gesignaleerd:

Bij Uitgeverij De Geus is onlangs Kronkelpaden van het geheugen van de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts verschenen. Hierin onderzoekt ze de werking van het geheugen.

Waarom dringen bepaalde beelden en gebeurtenissen uit het verleden zich telkens opnieuw aan ons op? Waarom blijven bepaalde uitspraken in ons geheugen ‘haken’? Is ons geheugen iets wat we ‘hebben’, of wat we ‘zijn’? In dit boek onderzoekt Hemmerechts deze intrigerende vragen. Ze laat zich daarbij leiden door haar eigen geheugen, én door dat van de directe nabestaanden van haar buurmeisje Mischa, moeder van twee jonge kinderen, die op veertigjarige leeftijd stierf aan leukemie. Verder komt Hemmerechts verrassende echo’s op het spoor tussen de oorlogsherinneringen van haar moeder en Het verdriet van België, de meesterlijke roman van Hugo Claus. En ze herleest het werk van haar overleden man, de dichter Herman de Coninck, als een daad van verzet tegen het grote vergeten.

Kronkelpaden van het geheugen

Auteur: Kristien Hemmerechts
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 21,50

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer