Agenda

Knetterende Letteren ? dinsdag 27 januari: Antjie Krog en Hans Verhagen

Deze uitzending van ‘Knetterende Letteren’ staat geheel in het teken van de poëzie.Op 28 januari wordt de nieuwe ‘Dichter des Vaderlands’ gekozen, en een dag later is het Nationale Gedichtendag.

Kenneth van Zijl ontvangt de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog, schrijver van de Gedichtendagbundel, ‘Waar ik jou word’. Een bundel vol lyrische liefdespoëzie, die ook schrijnt en schuurt. Krog is omstreden in eigen land en beroemd ver daarbuiten. Een gesprek over de stand van de Zuid-Afrikaanse poëzie, en hoe de turbulente ontwikkelingen haar werk beïnvloeden.

Daarnaast is er de dichter/schilder Hans Verhagen, aan wie onlangs de PC Hooftprijs werd toegekend. In de jaren zestig maakte hij zijn spraakmakende entree in de literaire wereld met de bundel ‘Rozen en motoren’.
Na een lange afwezigheid kent hij nu een nieuwe bloeiperiode. De dichtbundels ‘Eeuwige vlam’, ‘Moeder is een rover’ en ‘Zwarte gaten’ die de afgelopen jaren verschenen, zijn allen zeer lovend ontvangen. Een gesprek over inspiratie, rijping en erkenning.

Het Knetterende Letteren-forum gaat over belang en betekenis, zin en onzin van de ‘Dichter des Vaderlands’. Is het een circus of komt het de poëzie ten goede? Een discussie met o.m. dichter Elly de Waard en dichter/criticus Rob Schouten.

Het literatuurprogramma Knetterende Letteren is maandelijks te zien op Cultura: het non stop themakanaal voor kunst en cultuur van de Publieke Omroep. Cultura is te bekijken op digitale televisie en op internet. 24 uur per dag, 7 dagen per week recente en oudere programma’s over klassieke en populaire muziek, boeken, films en (podium)kunsten, met documentaires, talkshows en andere schatten uit het omroeparchief.
Iedere dinsdagavond staat vanaf 20.30 uur in het teken van literatuur.