Kinderboekenweek 2009

Het is weer bijna Kinderboekenweek! De Kinderboekenweek 2009 begint aanstaande woensdag 7 oktober en duurt tot en met zaterdag 17 oktober. Het thema dit jaar is: ‘Aan tafel! ? Eten en snoepen in kinderboeken’.

Aan tafel! ? Eten en snoepen in kinderboeken. De lekkerste Kinderboekenweek aller tijden
Van het sprookje van Hans en Grietje tot Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Meters boekenplanken zijn er te vullen met verhalen vol eten, drinken en snoep, bestaand of zelfbedacht. Het dagelijkse natje & droogje is een onuitputtelijke bron voor verhalen in alle soorten en maten. De Kinderboekenweek 2009 staat helemaal in het teken van eten en snoepen in kinderboeken.

Lees smakelijk
Eten en snoepen is voor kinderen dagelijkse kost en ieder kind zal er dan ook een idee bij hebben en erover kunnen meepraten. Want wat is vies, wat is lekker? Voor veel auteurs is eten, drinken en snoepen een onuitputtelijke bron voor allerlei smakelijke verhalen. Zo eet De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl ‘snoskommers’, smult Harry Potter van ‘Smekkies in alle smaken’ en worden volwassenen in Schmidts Pluk van de Petteflet weer kind door het eten van ‘hasselbramenjam’.

Ook dit jaar is er natuurlijk weer een Kinderboekenweekgeschenk. Deze keer geschreven door Jan Paul Schutten met als titel De wraak van het spruitje. Je ontvangt het Kinderboekenweekgeschenk tijdens de Week gratis bij aankoop van minimaal 10 euro aan kinderboeken.

De wraak van het spruitje van Jan Paul Schutten:
Waarom zijn snoep en friet wel lekker en gezonde dingen meestal niet? Waarom is lekker lekker en vies vies? Wat is gezond? Is het niet mogelijk om iets gezonds te maken dat elk kind lekker vindt? Bijvoorbeeld een heerlijke snack met spruitjes?
In De wraak van het spruitje gaat Jan Paul Schutten op bezoek bij de grootste ‘lekkerexperts’ van Nederland. Welke geheimen hebben MARS, McDonalds, Coca Cola en de beste kok van Nederland? Welke spectaculaire ontdekkingen hebben de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen gedaan op het gebied van eten en snacken? Wat moet je er allemaal voor doen om een spruitjesgerecht te maken dat net zo lekker is als een kroket of chocoladereep? En lukt het uiteindelijk om zo’n gezonde spruitjes-snack te maken?

Willen alle kinderen van Nederland na de Kinderboekenweek aan het spruitje?

Jan Paul Schutten werd in 1970 in het Zeeuwse Vlissingen geboren. Jan Paul ging naar het gymnasium in Arnhem en studeerde daarna Communicatiewetenschap in Utrecht. Al tijdens zijn studie vond Jan Paul een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau in Leiden.
Zijn eerste kinderboek verscheen in 2003: Ruik eens wat ik zeg. De taal van dieren en planten. Hij kreeg er een Vlag & Wimpel voor van de Griffeljury. Daarna volgden veel jeugdboeken, vooral informatieve boeken, bijvoorbeeld over hoe een uitzending van het Jeugdjournaal tot stand komt (Het NOS Jeugdjournaal) of over de verovering van de Lage Landen door de Romeinen (Daar komen de Romeinen!)
In 2009 won Jan Paul Schutten de Gouden Griffel voor zijn boek Kinderen van Amsterdam.

Kijk op http://www.kinderboekenweek.nl/kbw/2009/activiteiten-Schutten.html voor de een lijst van alle optredens die Jan Paul Schutten tijdens de Kinderboekenweek geeft.

Naast het Kinderboekenweekgeschenk is er ook het Prentenboek, het boek voor het jongere broertje of zusje dat de Kinderboekenweek meeviert. Het Prentenboek is dit jaar Koekjes! van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma. Je koopt het Prentenboek tijdens de Kinderboekenweek voor slechts 5 euro in de boekhandel.

Koekjes! van Ted van Lieshout & Sieb Posthuma:
Op tafel staat een trommel met acht koekjes. Op geheimzinnige wijze verdwijnt er elke keer een koekje uit de trommel.
De enige die gezien heeft wie het heeft gedaan is Diederik. Zo zag hij acht kabouters een koekje uit het trommeltje nemen. Moeder vermoedt dat Diederik zelf, zonder het te vragen, een koekje uit de trommel heeft genomen en zet de trommel steeds op een andere plaats.

Ted van Lieshout, meervoudig bekroond schrijver en dichter, en Sieb Posthuma, gelauwerd illustrator, maakten samen het Prentenboek Koekjes! Eerder maakten zij samen de prentenboeken Van ansjovis tot zwijntje en Spin op sokken.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) wilde al jong schrijver of tekenaar worden. Na de middelbare school studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij is winnaar van de Theo Thijssen-prijs 2009, de belangrijkste oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur in Nederland. Daarnaast vermeldt zijn indrukwekkende erelijst Griffels, Vlaggen & Wimpels, Zilveren Zoenen en de Deutscher Jugendliteraturpreis.

Sieb Posthuma (Rotterdam, 1960) begon zodra hij een potloodje of vetkrijtje kon vasthouden met tekenen en is daar nooit meer mee gestopt. Hij studeerde in 1987 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Middden jaren negentig begon hij te tekenen voor kinderen. Inmiddels staan op zijn naam een Zilveren Penseel, Vlaggen & Wimpels en, in 2009, het Gouden Penseel voor zijn illustraties in Boven in een groene linde zat een moddervette haan.

Ook Ted van Lieshout en Sieb Posthuma toeren door het land, net als Jan Paul Schutten. Maar er zijn nog veel meer activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Ga naar http://www.kinderboekenweek.nl/kbw/2009/activiteiten.html, en kijk voor de activiteiten bij jou in de buurt. (bron: Kinderboekenweek.nl)

Ga voor meer informatie naar www.kinderboekenweek.nl

Recent

23 januari 2019

Naar adem snakken

18 januari 2019

Een man zonder missie

17 januari 2019

Ondergronds in Turkije

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten
Recensie door Karel Wasch

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan.

Lees meer