Jan Hanlo Essayprijs 2011

In november 2010 begint een nieuwe ronde van de Jan Hanlo Essayprijs. De prijs bestaat dit jaar uit drie onderdelen: voor de Essayprijs Groot komen publiceerde essaybundels uit 2009 en 2010 in aanmerking. De Essayprijs Klein is bestemd voor niet gepubliceerde essays. Nieuw voor de editie 2011 is de derde prijs, de Jan Hanlo Media-essayprijs. Die gaat naar essays die gebruikmaken van beeld, geluid en andere audiovisuele uitingen. In 2011 ligt het accent op het strip-essay.

Oproep: Jan Hanlo Essayprijs Klein
De deelname aan de Jan Hanlo Essayprijs Klein is vanaf nu open. Wie vóór 31 december 2010 een nog niet eerder gepubliceerd essay instuurt, dingt mee naar een prijs van 1500 euro en een onderscheiding. Het thema voor de prijs is ontleend aan een uitspraak van Jan Hanlo: ‘De mensen van vandaag zijn nu eenmaal vooral op het ‘zien’ ingesteld. Ik wil de wereld alleen maar een goede raad geven: vergeet de andere zintuigen niet. Afgesproken?! O.K.’ Het winnende essay wordt bovendien gepubliceerd in een tijdschrift of weekblad.

Nieuw: Media-essayprijs
In 2011 wordt voor de eerste maal een prijs uitgereikt voor een media-essay. Dat is in dit jaar een strip-essay. Die specifieke prijs is mede op initiatief van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in het leven geroepen. Deze prijs wil aantonen dat de waarde van het essay – het geven van inzichten, het opbouwen van een betoog, formuleren van gedachten, tonen van verbanden en zorgen voor een nieuwe blik -, niet alleen is voorbehouden aan het geschreven woord.

De prijs voor het beste media-essay bedraagt 1500 euro en wordt uitgereikt tegelijk met de Grote en de Kleine Jan Hanlo Essayprijs. Het thema voor het stripessay is hetzelfde als die voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Het bestuur van de Jan Hanlo Essayprijs roept striptekenaars op een proeve van hun kunnen in te zenden en te laten zien wat strips vermogen.

Jan Hanlo Essayprijs Groot
Onlangs hebben zo’n 70 Nederlandse uitgevers een oproep ontvangen om deel te nemen aan de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor gepubliceerde essaybundels uit 2009 en 2010. Eerdere winnaars van de prijs waren o.a. Rudy Kousbroek, Roel Bentz van den Berg en David van Reybrouck.

De uitreiking van de Jan Hanlo Essayprijzen is op dinsdag 17 mei in Amsterdam. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Zie voor meer informatie over jury, locatie van de prijsuitreiking, deelname en voorwaarden op www.essayprijs.nl

Het werk van Jan Hanlo verschijnt bij  G.A. van Oorschot Uitgeverij (www.vanoorschot.nl).

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer