Jan Campert-prijzen 2009 bekend

De Jan Campert-Stichting heeft voor 2009 vier schrijvers bekroond.

 

Constantijn Huygens-prijs voor Arnon Grunberg (oeuvre)

“ ‘De afgrond zonder vangnet tegemoet treden’: dat wil Beck uit Grunbergs roman De asielzoeker. Hetzelfde kan gezegd worden van de schrijver zelf. Nietsontziend verbeeldt hij in zijn romans de meest zwarte kant van de mensheid. Soms ironisch, soms ernstig, altijd in zijn hoogstpersoonlijke stijl rukt Arnon Grunberg ons de maskers af.”

 Jan Campert-prijs voor Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (1973) krijgt voor zijn bundel Kooi de Jan Campert-prijs 2009. “Kooi is een rijke, veelstemmige bundel, waarin een ontheemde ‘jij’ figureert, die we allemaal kunnen zijn. Scherp, bitter en toch liefdevol schrijft Schaffer steeds weer over de mensen in hun desolate, gemediatiseerde wereld. Communicatie is er nog wel, maar van een moeizame soort.”

 F. Bordewijk-prijs voor Marie Kessels

Aan Marie Kessels (1954) is voor haar roman Ruw de F. Bordewijk-prijs 2009 toegekend.  “Minutieus en met groot stilistisch vermogen ? verhalend en essayistisch ? beschrijft Marie Kessels de wereld van een vrouw, die door een verkeersongeluk blind is geworden. Kessels registreert en is nergens larmoyant. Als lezer word je de duisternis ingetrokken, wat verbazend genoeg eerder een avontuurlijke dan een beklemmende ervaring is.”

 Nienke van Hichtum-prijs voor Els Beerten

Els Beerten (1959) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2009 voor haar roman Allemaal willen we de hemel. “Waarheid en leugen, schuld en onschuld, goed en fout, en de dunne grens daartussen:  daarover gaat deze monumentale coming-of-age-roman. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog laat Els Beerten de vier jonge hoofdpersonen aan het woord. Ze creëert daarmee een vernuftig caleidoscopisch beeld van personages, meningen en feiten.”

 Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden.

De andere prijzen bedragen € 5.000.

 www.jancampertstichting.nl

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer