19 april 2013

Internationale Literatuurdagen in Utrecht

Agenda

Aanstaande zaterdag opent City2Cities – Internationale Literatuurdagen Utrecht – zijn poorten. Negen dagen lang, van 20 april t/m 28 april zal de binnenstad van Utrecht het onderkomen zijn van een groots literair evenement met een rijk scala aan schrijvers optredens, interviews, film, muziek en kunstexposities. Jaarlijks worden twee literaire steden met elkaar verbonden tijdens City2Cities. Dit jaar zijn dat Lissabon en Berlijn. Het hart van het festival bevindt zich op de binnenplaats van het Utrechts Archief waar de spiegeltent is opgebouwd en waar verschillende optredens zullen plaatsvinden. Ook het Academiegebouw, Universiteit Utrecht, Catharijneconvent, Luthers kerk en verschillende galleries en salons zijn betrokken bij de uitvoering van City2Ciyties.

 

De officiële opening op zaterdagavond begint met A Tale of Two Cities. Een avond waarop diverse auteurs de gaststeden Lissabon en Berlijn voorstellen in de vorm van voordrachten, film en interview. Met Writer in Residence de Duitse dichter Ulf Stoltterfoht. Denise Jannah zingt teksten van o.a. Bertold Brecht en Fernando Pessoa. En F. Starik en Philip Huff doken in het bruisende literaire leven van respectievelijk Lissabon en Berlijn en maakten daar een filmreportage van.
Toegang is gratis.Wel reserveren.

Dinsdag 23 april is het Wereldboekendag. s’Avonds wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt in de Spiegeltent en geeft Paul Schnabel een lezing over de Utrechtse Caravaggisten en ‘Welke rol spelen knooppunten van wetenschap en kunst bij het verspreiden van cultureel erfgoed?’ in het Academiegebouw.

Verder geeft Nelleke Noordervliet een lezing over Goddelijke inspiratie in de wereldliteratuur. Houdt Ulf Stoltenfoht de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, is er een speciale uitzending van Knetterende Letteren over literatuur en identiteit en De avond van Pessoa waarbij de presentatie van De Bedelaar, een bundeling van 12 verhalen, opgeduikeld uit de ‘kist van Pessoa’ centraal staat. En is er een Literair Theater naar Bertold Brecht, met verhalen en gedichten van Brecht. Een Literaire Nachtclub in het teken van Berlijn met onder meer Leo Blokhuis, Lillian Hak, Judith Naber, Diana Ozon en Maarten van der Graaff.

Niet te vergeten: de Duitse schrijver Daniel Kehlmann meets de Portugese grootheid Antonio Lobo Antunes in de Spiegeltent op maandagavond 20.00 uur.

Kijk snel voor het hele programma op de link van City2Cities en klik hier.

I. v/d graaf

 

Recent

19 september 2017

Nieuw leven beschreven

18 september 2017

Dichter van de werkelijkheid

16 september 2017

Een week lang feest

15 september 2017

Een wonderlijk leerdicht 

14 september 2017

Daar waar granaten fluiten

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 september 2007

"Toen ik jou voor het eerst zag, kwam je voorbijfietsen op een bakfiets waarin je spullen vervoerde. Het was laat in het jaar 1952, in de winter. Ik stond voor het raam van mijn ouderlijk huis in de Wilhelminastraat, waar mijn ouders een hotel-pension dreven, naar buiten te kijken. De Wilhelminastraat heette alweer een jaar of zeven zo. Als jong kind groeide ik op met de Schouwburgstraat, omdat in de oorlog namen van de koninklijke familie waren geschrapt door de Duitse bezetter. Soms reed je wel drie keer per dag op die bakfiets langs. Ik vond je koddig en stoer met je houtje-touwtjejas aan en je mutsje op. Je was toen al een apart type. Ik was vijftien jaar en had wat je noemt een voorspellende blik. Ik herinner mij dat ik, nadat je weer langs was gekomen, mijn moeder vertelde dat wij zouden trouwen en een kind zouden krijgen. Mijn moeder was het gewend dat ik zulke dingen zei. Ik had vaker van die voorspellingen, soms ook over de dood. Dat vond ze eng."

"Toen ik jou voor het eerst zag, kwam je voorbijfietsen op een bakfiets waarin je spullen vervoerde. Het was laat in het jaar 1952, in de winter. Ik stond voor het raam van mijn ouderlijk huis in de Wilhelminastraat, waar mijn ouders een hotel-pension dreven, naar buiten te kijken. De Wilhelminastraat heette alweer een jaar of zeven zo. Als jong kind groeide ik op met de Schouwburgstraat, omdat in de oorlog namen van de koninklijke familie waren geschrapt door de Duitse bezetter.

Lees meer