31 maart 2017

ILFU – Schrijfwedstrijd

Literair nieuws

Met de ILFU – schrijfwedstrijd (voor iedereen vanaf dertig jaar), maak je kans op een publicatie in een bundel en een coachingsgesprek met een redacteur van uitgeverij Lebowski.

Schrijf een Nederlandstalig, uniek verhaal van maximaal 1500 woorden. Het thema van de schrijfwedstrijd is een bekende quote van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone: ‘En hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’. Op welke manier dit (vrij te interpreteren) thema terugkomt in het verhaal, is aan de schrijver.
Mail je verhaal voor maandag 17 april 2017 naar schrijfwedstrijd@hetliteratuurhuis.nl en voeg hetverhaal van maximaal 1500 woorden toe als aparte bijlage in een word-bestand, lettertype Times New Roman, lettergrootte 12.
Vergeet niet om naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en mailadres bij het verhaal te vermelden. Lees hier de wedstrijdvoorwaarden.

Shortlist-kandidaten en winnaar
Het ILFU maakt op 28 april 2017 de tien shortlist-kandidaten bekend via ilfu.nl en social media. De prijsuitreiking volgt op vrijdagavond 12 mei 2017 tijdens het ILFU in TivoliVredenburg. Alle shortlist-kandidaten ontvangen twee toegangskaarten voor deze avond.
De jury bestaat uit:
• Jasper Henderson, journalist en hoofdredacteur Nederlandse fictie en adjunct-uitgever van Lebowski Publishers
• Vrouwkje Tuinman, dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste
• Sophie Kok, productiemedewerker van Het Literatuurhuis en freelance redactiewerk

 

Prijzenpakket
Het ILFU publiceert de tien verhalen van de shortlist-kandidaten in een speciale bundel. Shortlist-kandidaten ontvangen twee toegangskaarten voor het ILFU op vrijdagavond 12 mei 2017 en krijgen twee exemplaren van de bundel.

Winnaar van de ILFU-schrijfwedstrijd wint een coachingsgesprek met Jasper Henderson van Lebowksi Publishers en een ILFU-boekenpakket.

 

 

 

Recent

18 april 2017

De natuur zijn

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 april 2007

Nederland gaat al jaren gebukt onder een stroom van literatuur over inktzwart geloof. Destijds waren het schrijvers als Maarten ’t Hart en Maarten Biesheuvel, die afrekenden met hun gereformeerde verleden. Van meer recente datum is het succes van Jan Siebelink. Peter Delpeut (1956) is cineast en schrijver, hij observeert als geen ander. Nu heeft hij een historische roman geschreven, die zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw in een moerasdelta ergens in het oosten van Nederland. Het geloof heeft in deze streek een greep op de samenleving en aanvankelijk deint Pastoor Peters braaf mee op de rimpelloze waterstroom van deze benauwde gemeenschap. Wie denkt dat Delpeut zich schaart onder de reli-krakers komt echter bedrogen uit. Hij schrijft vele malen mooier dan de dulle Siebelink. De prachtige natuurbeschrijvingen of andere observaties van Delpeut weerspiegelingen op virtuoze manier de zieleroerselen van de hoofdpersoon. Dat is een stijlfiguur, die vakmanschap vereist en Delpeut beheerst zijn metier, terwijl we hier nota bene met een romandebuut te maken hebben. (..)’Hij keek rond in zijn kerk. Door de gebrandschilderde ramen glipte nog juist het laatste licht van de dag binnen. Van buiten leek de kerk een lomp gebouw. De huizen van het dorp waren er eenvoudig te dicht bovenop gebouwd. De verhoudingen waren zoek.’(..)

Nederland gaat al jaren gebukt onder een stroom van literatuur over inktzwart geloof. Destijds waren het schrijvers als Maarten ’t Hart en Maarten Biesheuvel, die afrekenden met hun gereformeerde verleden. Van meer recente datum is het succes van Jan Siebelink. Peter Delpeut (1956) is cineast en schrijver, hij observeert als geen ander. Nu heeft hij een historische roman geschreven, die zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw in een moerasdelta ergens in het oosten van Nederland.

Lees meer